Ali vaš pH nakazuje na zakisano telo?

Ali vaš pH nakazuje na zakisano telo?

Predstavljajte si, da vaš zdravnik redno ignorira temeljni vidik vašega zdravja. Ker to ravno počne s tem, ko ignorira neravnovesje pH vrednosti v vašem telesu – govorimo o kislinsko-bazičnem neravnovesju.

Klasična medicina ignorira pH ravnovesje, medtem ko alternativna medicina priznava, da je naše telo v nenehni težnji po kislinsko-bazičnem ravnovesju in da neravnovesje lahko vodi v vrsto bolezni. Ne pozabite – kislinsko-bazično ravnovesje se lahko enostavno uravnava. To lahko naredite že s preprostimi koraki, ki jih vnesete v svojo prehrano in tako izboljšate pH svojega telesa v samo nekaj urah.

Kaj je pH vrednost?

Kratica pH pomeni »potencial hidrogena«. Koncentracija atoma hidrogena v raztopini določa njegovo pH vrednost, ki jo merimo med 0 in 14 – nižja je vrednost, bolj je telo zakisano. Voda, ki je nevtralno živilo (ni ne kisla in ne bazična), ima pH vrednost 7.
pH telesa ima velik vpliv na tveganje za osteoporozo, izgubo mišic, zlome in nastanek ledvičnih kamnov, pa tudi diabetes, visok krvni tlak, srčne bolezni, težave s ščitnico in še veliko drugih stanj.
Ko tekočine v telesu postanejo preveč zakisane, telo začne uporabljati zalogo mineralov iz kosti in mišic in na ta način kompenzira. To na dolgi rok vodi v tanjše kosti in nižjo mišično maso. Preveč zakisana tkiva povečujejo tudi števila vnetij (tveganje pri več kroničnih boleznih), poškodujejo procese v celicah in obremenjujejo limfatični sistem, kar vodi v slabši naravni proces detoksikacije.

Kako zakisani smo ljudje?

Na voljo ni jasne statistike, zagotovo pa zakisanost prizadene večino ljudi. V Ameriki, pa tudi drugje po svetu, zaužijemo preveč soli in premalo (kakovostnega) sadja in zelenjave. Če spremenimo prehrano, se bo naše kislinsko-bazično ravnovesje stabiliziralo. Primeri, ko bi ljudje uživali preveč bazičnih snovi, so ekstremno redki.

Kaj vpliva na pH vrednost?

Zadnja raziskava o proučevanju vpliva kislinsko-bazičnega ravnovesja na človekov pH je bila narejena pred več kot enim stoletjem.
Težava se ne skriva v tem, da bi ljudje zaužili posamezna hranila, ki v našem telesu delujejo kislo, kot sta npr. paradižnik in pomaranča. Pomembno je, kako več hranil skupaj vplivajo na pH v krvi. Optimalna vrednost pH je sicer med 7,35 do 7,45. Že samo rahlo odstopanje pH v bolj kislo smer ima lahko velik vpliv na telesne celice.

Živila, ki nam pomagajo

Hranila, bogata z magnezijem, kalcijem in kalijem. Ta poskrbijo za nevtralen ali bazičen pH. Tak pH kostem pomaga, da absorbirajo kalcij in so na ta način bolj trdne. Sveže sadje in zelenjava sta najboljša vira bazičnega kalija (še posebej rozine in špinača).

Problematična živila

Procesirana hrana, hrana, vložena v kozarce, obroki v restavraciji, še posebno hitra hrana.

Kar je ironično, je, da milijone ljudi uživa mlečne izdelke, bogate s kalcijem (mleko, sir, jogurt), da bi obdržali kosti. Ampak večina mlečnih izdelkov povzroča zakisanost. To morda razloži dejstvo, zakaj je v nekaterih državah visoka stopnja osteoporoze, čeprav veliko ljudi uživa velike količine mlečnih izdelkov.

Kako jesti za uravnotežen pH?

Omejite vnos soli. Sol je sestavljena iz natrija in klorida. Ta kombinacija vodi v nizko zakisanost. Zdravi ljudje potrebujejo le 1.300 mg natrija na dan. Ko nakupujete živila, preberite nalepko s sestavo. Raje se odločite za svežo hrano in ne kupujte vnaprej pripravljenih obrokov, ki navadno vsebujejo ogromno soli.

Jejte veliko zelenjave. Stremite k temu, da bo ena tretjina vaših obrokov sestavljena iz sveže ali zamrznjene zelenjave in sadja. Ne kupujte zelenjave v pločevinkah, saj vsebujejo dodano sol, konzervirano sadje pa vsebuje dodan sladkor. Zdrav nasvet je tudi, da polovico krožnika napolnite z zelenjavo, četrtino z ribo ali drugimi beljakovinami, preostalo četrtino pa z manjšim delom škroba (sladki krompir, rjav riž).

Pijte dovolj vode vsak dan. Izogibajte se sladkanim pijačam, alkoholu, kavi, ki še dodatno poveča dehidracijo. Voda je tudi v sadju in zelenjavi. Če pojeste manj sadja in zelenjave, je sploh pomembno, da pijete dovolj vode. Nasvet: v vodo dodajte sok limone, ki deluje bazično.

Živila, ki delujejo kislo: govedina, kruh in pekovska peciva (bela in rjava moka), kosmiči (vsi, tudi polnozrnati), mleko, svinjina, riž (beli), testenine, krompir.

Živila, ki delujejo ekstremno kislo: alkohol, kruh (polnozrnat), sir, piščanec, umetna sladila (aspartam, saharin), kava in črn čaj, jajca, oreščki (orehi, arašidi), riž (rjavi), klobase.

Živila, ki delujejo bazično: sadje, zelenjava.

Živila, ki delujejo ekstremno bazično: kokosova voda, datlji, rozine, špinača.

Zapomnite si – zaužite več sadja in zelenjave ter manj živil, ki delujejo kislo, in vaše telo bo doseglo pH ravnovesje.

Ali lahko z dodatkom magnezija izboljšam športne dosežke?

Ali lahko z dodatkom magnezija izboljšam športne dosežke?

Na vprašanje, kateri so ključni minerali v prehrani, ki prispevajo k športnikovi dobri telesni pripravljenosti in vzdržljivosti, se med naštevanjem mineralov, kot so kalcij, železo, cink in krom, (pre)pogosto še vedno spregleda magnezij. Pa vendar gre za ključen mineral, ki sodeluje v več kot 300 presnovnih procesih in skrbi za pretvorbo energije, ravnovesje elektrolitov, urejen srčni ritem in krvni tlak, strukturo kosti in zob, na delovanje živčnih celic in je tesno povezan z delovanjem mišic, saj omogoča prevajanje impulzov po mišičnih vlaknih in uravnava mišični sistem. Kratek opis pa še zdaleč ni zaobjel vseh funkcij, ki jih opravlja v telesu.

Magnezij izgubljajo s tekočino

Priporočila različnih strokovnih združenj o priporočeni dnevni količini magnezija se razlikujejo, so pa  odvisna od starosti, načina življenja, morebitne nosečnosti ali dojenja ter prisotnosti kroničnih bolezni in se za odraslo osebo gibljejo med 300 do 600 mg na dan. Spodnja meja velja za splošno odraslo populacijo, v skupino, za katero je priporočen višji vnos magnezija, pa spadajo tudi športniki, sploh če se ukvarjajo z vzdržljivostnimi športi in v obdobjih večjih obremenitev, ko mišična dejavnost zahteva boljšo oskrbo z magnezijem. V splošnem športniki ob izločanju s tekočino (znoj, urin) izgubljajo več magnezija, študije pa so že pokazale, da redne in intenzivne vadbe pogosto spremljajo nizke vrednosti magnezija, ki so posledično povezane s hitrejšo utrujenostjo ali krči v mišicah. Kljub temu, da magnezij lahko najdemo v številnih živilih, kot so žita, stročnice, zelena zelenjava in solata, pa pogosto vnos s hrano ne zadošča za nadomestitev izgub. Iz že zapisanega je jasno, da ima magnezij pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja in dobre telesne pripravljenosti športnikov, zato je priporočljivo, da vsakodnevno poskrbijo za zadosten vnos magnezija.

Več magnezija za boljše dosežke?

V povezavi z magnezijem sta za vsakega športnika, profesionalnega ali amaterskega, bistvena odgovora na dve vprašanji: kako je dobra telesna pripravljenost in uspešnost pri športni aktivnosti povezana s prenizkim ali (pre)visokim vnosom magnezija.

Dokazov, da pomanjkanje magnezija zmanjša učinkovitost vadbe in poudari negativne posledice naporne vadbe (na primer oksidativni stres), je dovolj, so leta 2006 zapisali avtorji študije o povezavi med telesno vadbo in magnezijem, ki je bila objavljene v reviji Magnesium Research. Naporna vadba je povezana z večjo izgubo znoja in urina, kar lahko poveča potrebe po magneziju za 10 do 20 odstotkov, medtem ko so opravljene študije in eksperimenti dokazali, da organizmu (z)manjka magnezija, če športnik zaužije manj kot 260 mg magnezija na dan, športnica pa 220 mg na dan. Dodajanje magnezija ali povečan vnos z magnezijem bogate hrane bo vplival na uspešnost vadbe pri posameznikih, ki imajo premalo magnezija, so še ugotovili raziskovalci. Nasprotno pa pri aktivnih ljudeh z že zadostnimi vrednostmi magnezija dodajanje tega ne bo vplivalo na izboljšanje njihove telesne pripravljenosti, je še zapisano v študiji.

Manj magnezija, višji utrip in zadihanost

Vpogled na vlogo magnezija na telesno vadbo pri odraslih ljudeh je podala študija, ki je bila leta 2002 objavljena v reviji The American Society for Nutritional Sciences. V študijo sicer niso bile vključene športnice, ampak skupina žensk v postmenopavzi, pri kateri so raziskovalci preučevali vpliv pomanjkljivega vnosa magnezija na metabolične odzive med vadbo. Prvi mesec so tako ženske s prehrano in dodatki dnevno zaužile 310 mg magnezija. V naslednjem mesecu dopolnila niso več prejemale in so jedle le hrano, s katero niso dosegle priporočene dnevne vrednosti magnezija, medtem ko so v tretjem mesecu znova dobivale tudi magnezijeva dopolnila. Ob koncu vsakega meseca so ženske opravile določene teste in analize: kolesarjenje do dosežene 80 odstotne maksimalne vrednosti srčnega utripa, EKG, opravili so jih tudi krvne teste in analizo izdihanega zraka. Izkazalo se je, da pomanjkanje magnezija zmanjša presnovno učinkovitost, poveča srčni utrip in porabo kisika, ki sta potrebna ob opravljanju določenega telesnega napora. »To poročilo dokazuje, da med telesno dejavnimi skupinami nizek vnos magnezija oslabi vadbo,« so zaključili raziskovalci. Točnih mehanizmov za opisano povezavo niso navedli, so pa predvidevali, da gre za povezavo med pomanjkanjem magnezija in večjo porabo kisika za produkcijo ATP (adenozin trifosfata).

Magnezij in krvni tlak po vadbi

Do nekoliko drugačnih ugotovitev pa so prišli avtorji študije, ki se je sicer osredotočila na vpliv magnezija na višino krvnega tlaka po športni dejavnosti. Revija The Journal of Sports Science and Medicine je marca 2013 objavila izsledke pilotne študije učinkov magnezijevih dodatkov na vrednosti sistoličnega krvnega tlaka po koncu aerobne in vzdržljivostne vadbe.

Oralni vnos magnezija je bistveno zmanjšal krvni tlak v fazi počitka in okrevanja. Z eno razliko: pri tistih z zgodovino nizkega vnosa magnezija je bil opažen večji učinek dodatkov na vrednost krvnega tlaka kot pri tistih, ki so že sicer uživali dovolj magnezija. Takoj po vadbi pa je bil krvni tlak nižji pri ljudeh, ki sicer telesu dovajajo dovolj visoke vnose magnezija.

Ko gremo prek meje: mišični krči in napetost

Vsakomur se zgodi, da med vadbo kdaj pretirava in telo oziroma mišice preobremeni preko običajnih zmožnosti. Tovrstne »grehe« spremljajo bolečine v mišicah in krči v nogah, ki so pogosto povezani z dehidracijo in pomanjkanjem elektrolitov. Krči so pogosti predvsem pri športnikih, ki se ukvarjajo z disciplinami, v katerih je pomembna vzdržljivost. Sicer pa redno uživanja magnezija vpliva tudi na znižanje ravni mlečne kisline po vadbi.

Bolečine v mišicah, mišična napetosti in krči so eden od znakov, da v telo ne vnašamo zadostne količine magnezija. Posledice pomanjkljivega vnosa minerala se sicer na telesu in počutju ne pokažejo hitro, saj telo najprej črpa lastne zaloge. Krči niso le nadležni, temveč tudi zelo boleči in pogosto kratijo nočni počitek. Proti krčem pomaga redno jemanje magnezija, ki ga ne prekinjamo, ko bolečina mine, saj je treba najprej obnoviti zaloge magnezija v telesu. Zato tudi jemanje enkratnih večjih količin ne pomaga pri blaženju krčev, saj je za obnovitev zalog magnezija v telesu potrebno več časa in ne enkraten vnos minerala. Poleg mišičnih krčev, trzanja ali tresenja so znaki pomanjkanja magnezija še pogosta in prekomerno utrujenost, občutki razdražljivost in/ali zaspanost, napetost v telesu in nihanje razpoloženja (vključno z depresijo), predmenstrualni napihnjenost, lomljivi nohti …

Katera oblika magnezija je telesu bolj prijazna?

Za zdravljenje težav s krči je primeren magnezijev citrat. Kot je znano, poznamo magnezij v različnih oblikah, nekatere so telesu bolj, druge pa manj »domače«. Ali strokovno rečeno: poznamo organske oblike magnezijevih soli (laktat, glukonat, aspartat, citrat) in anorganski obliki (karbonat, oksid). Organskemu magnezijevemu citratu študije pripisujejo večjo biorazpoložljivost v primerjavi z anorganskimi magnezijevim oksidom. Ragnar Rylander je ob koncu poročila o biorazpoložljivosti magnezijevih soli, ki je bila leta 2014 objavljena v reviji Journal of Pharmacy and Nutrition Sciences, na podlagi podatkov sprejel zaključek, da je magnezijev citrat najprimernejši za namen zdravljenja ali dodajanja k prehrani, kar pojasnjuje z njegovo boljšo topnostjo.

Izdelki Magnesium-Diasporal® vsebujejo magnezijev citrat v različnih jakostih. Za nakup obiščite spletno trgovino.

(objavljeno v reviji Moje zdravje)

Detoksikacija: starodavno znanje, danes popolnoma v trendu

Detoksikacija: starodavno znanje, danes popolnoma v trendu

Razkisanje je najstarejši način razstrupljanja na svetu – z učinkom vitkosti.

Zamislite si: preprosto zavreči balast ter fit in polni energije začeti nov dan? Da, to gre – z metodo detoksikacije! Za to trendovsko metodo razstrupljanja se skriva starodavno znanje iz naravnega zdravilstva; v preteklosti je bilo pri tem govora o očiščevanju. Za najstarejšo „metodo detoksikacije“ na svetu velja razkisanje. In ta metoda ima zelo dobrodošel „stranski učinek“: pri dieti namreč spodbuja hujšanje.

Pravzaprav naše telo z različnimi mehanizmi vzpostavi stanje, da se samo razstruplja. Vendar pa mu naš način življenja to otežuje: nenehno smo pod stresom, se premalo gibamo in jemo nezdravo. Sadje in zelenjava sta premalokrat na jedilniku. Kot posledica vsega tega se telo zakisa. Presežek kisline se odlaga v tkivu in obremenjuje presnovo. Opozorilni znaki so utrujenost, težave s kožo, bolečine v mišicah ali sklepih in dovzetnost za okužbe. Čas je za detoksikacijo!

Spomladansko čiščenje za telo

Za izrazom detoksikacija se skriva „detoxification“, angleška beseda za razstrupljanje. Kura detoksikacije je kot spomladansko čiščenje od znotraj: telo se na blag način osvobodi škodljivih snovi, kot je odvečna kislina in tudi duša si lahko odpočije. Pri tem zadošča že nekaj dni, lahko pa se detoksikacijo izvaja tudi več tednov. Najpomembnejša pri tem pa je  prehrana: živila, ki tvorijo kisline, kot so meso, klobase, pekovski in mlečni izdelki, naj bodo v takih dneh le redko na mizi. In da bo šlo lažje: tudi na sladkarije, alkohol in kavo je potrebno v tem času pozabiti, če je to le mogoče. Namesto tega lahko posegate po sadju, zelenjavi in solati. Ta živila oskrbujejo telo ne le z vitamini, temveč tudi z bazičnimi minerali, ki preprečujejo zakisanost. Poleg tega pa je koristno, da se presežno kislino ciljno nevtralizira z bazičnimi proizvodi, kot je Basica. S tem se ponovno vzpostavi ravnotežje v kislinsko-bazičnem ravnovesju.

Končno: kilogrami padajo

Vsi tisti, ki želijo shujšati, se bodo razveselili “stranskega učinka” detoksikacije: kilogrami pričnejo padati! Zakisanost namreč zavira razgradnjo maščob in lahko sproži krizo pri dieti. Kljub vsem naporom potem pri hujšanju nikakor ne gre in ne gre z zmanjšanjem telesne teže. Kdor se razkisa, pa iz tkiva osvobodi odvečno kislino in s tem razbremeni svojo presnovo. Na ta način pa se sprosti pot za razgradnjo nezaželenih maščobnih blazinic.

Poleg prehrane igra zelo pomembno vlogo pri detoksikaciji tudi pitje tekočine: vsaj dva litra na dan bi jo moralo biti. S tem se povečuje razstrupljanje skozi ledvice in izloča presežek kisline iz telesa. Najboljši učinek se doseže z mineralno vodo in z zeliščnimi čaji. Kot tipični detoksi napitki veljajo barviti smoothiji, napitki iz mešalnika, s svežim sadjem, zelenjavo in zelišči. So zelo okusni, dobavljajo veliko bazičnih mineralov in so zelo enostavni za pripravo.

Ponovna vzpostavitev notranjega ravnovesja

Pri detoksikaciji gre tudi za to, da poskrbite za nekaj odmora za vašo dušo: poskrbite za več spanja in privoščite si več počitka kot običajno. Utrgajte si dnevno nekaj minut za “otok sprostitve” – poglobite se v dobro knjigo, prepustite se glasbi, da vas ponese. Dodatno k temu dobro denejo tudi masaže ali izmenične prhe. Spodbudijo presnovo in s tem pospešijo delo organov pri razstrupljanju. Veliko se gibajte, po možnosti na svežem zraku. S tem se aktivira razstrupljanje skozi pljuča. Najbolje je, če se pri tem preznojite: prek znojenja koža dodatno izloča odpadke. Izberite si obliko gibanja, ki vam prinaša največ zabave! Vsak dan se odpravite na sprehode, na katerih boste zavestno dihali, na tek ali na plavanje.

Sicer pa: Zdaj je pravi čas za to, da začnete z detoksikacijo! Spomladi, ko je dolga, temna zima s krepkimi obroki, čokolado in piškoti za nami, razstrupljanje še posebej dobro dene. Na uspeh vam ne bo potrebno čakati dolgo; že po nekaj dneh boste začutili učinek olajšanja. Občutili boste, kako sta telo in duša osvobojena balasta, kako so baterije napolnjene in kako se vam vrača energija.

Basica – najstarejše sredstvo za detoksikacijo na svetu

Že v 1920ih letih je prehranski raziskovalec Ragnar Berg odkril, da se za številnimi simptomi bolezni skriva zakisanost. Sistematično je analiziral, kateri minerali so v naših živilih. Zatem je opazoval,  koliko mineralov ljudje zaužijejo in koliko izločijo. Pri tem je raziskovalec ugotovil, da prehrana, ki dovaja pretežno bazične minerale, razgrajuje odvečne kisline in tako spodbuja zdravje. V sodelovanju z Bergom je dr. Volkmar Klopfer razvil bazično  mešanico mineralov Basica. Le-ta se že skorajda 90 let uporablja ciljno usmerjeno, z namenom, da se telo razbremeni kislin, torej obremenjujočih produktov presnove: gre za razstrupljanje, poznano že dolgo preden se je sploh izumil izraz “detoksikacija”.

Najpogostejše zmote o magneziju

Najpogostejše zmote o magneziju

Mineral, ki blaži samo krče v nogah? Nikakor ga ne bi smeli  tako podcenjevati!

Magnezij je resnično pravi čudodelec: ta mineral igra pomembno vlogo pri delovanju mišic in živcev, krepi kosti, razbremenjuje srce in je vključen v delovanje več kot 300 presnovnih encimov. Pa vendar – ali veste, če se zadostno oskrbujete z njim? Obstaja veliko zmot o tem, koliko magnezija potrebujemo in zakaj je magnezij za nas tako pomemben. V nadaljevanju si preberite, kaj od tega je res.

Zmota 1: Magnezij se potrebuje samo, če gre za krče v nogah.

Nočni krči v nogah so zelo mučni. Številni vedo, da ti nočni krči lahko pomenijo opozorilni znak za pomanjkanja magnezija in zato dopolnjujejo ta mineral s proizvodi, kot je Magnezij-Diasporal. Toda obstaja še veliko drugih simptomov, ki so ravno tako posledica pomanjkanja magnezija. Ti simptomi vključujejo bolečine v ramenih, hrbtu ali vratu in mišične krče v vekah. Pomanjkanje magnezija lahko spodbuja tudi aritmijo ali pa se kaže v obliki živčnosti, pomanjkanja koncentracije in razdražljivosti. Poleg tega se pomanjkanje magnezija pogosto lahko utemeljuje tudi pri pacientih z migreno in fibromialgijo. Z dopolnjevanjem tega minerala se v številnih primerih njihove simptome lahko izboljša.

Zmota 2: Pri normalni prehrani zadostna oskrba z magnezijem ne predstavlja težave.

Ta tako pomemben mineral nam zagotavljajo številna živila. Še posebej veliko ga je najti v pšeničnih otrobih, v bučnih in sončničnih semenih, kot tudi v nekaterih orehih. Tudi ovseni kosmiči, polnozrnat kruh in stročnice so dober vir magnezija. Vendar pa očitno vsega tega ne jemo dovolj: Nacionalna študija o uživanju Verzehrsstudie II je pokazala, da kar 25 odstotkov Nemcev zaužije manj magnezija, kot je priporočljivo. Nemško Združenje za prehrano (DGE – Deutsche Gesellschaft für Ernährung) priporoča količino 300 do 400 miligramov dnevno.

Primeri pomanjkanja magnezija niso tako redki: pomanjkanje lahko nastopi kot spremljevalec pri stresu ali dieti. Poleg tega, športniki porabijo veliko magnezija in ga izločijo z znojenjem, zaradi česar imajo 2- do 3-krat večje potrebe po njem. In končno, tveganje za pomanjkanje magnezija se poveča tudi pri nosečnicah / doječih materah in pri diabetikih.

Zmota 3: Zadošča že, če veliko pijete, kajti mineralna voda je bogata z magnezijem.

Okrog 140 litrov mineralne vode na osebo spijejo Nemci vsako leto. Kot pove že samo ime, je ustekleničena mineralna voda dejansko bogata z minerali. Seznam je včasih dolg in na njem se vedno najde tudi magnezij. Vendar pa je vedno potrebno pogledati na etiketo, kajti količine se izredno  razlikujejo: v številnih steklenicah je magnezija samo 5 miligramov na liter. Z magnezijem bogate vode lahko ponudijo okrog 130 miligramov na liter. To pomeni: izprazniti bi bilo potrebno skorajda tri litre na dan, da bi se pokrilo dnevno potrebo po magneziju.

Zmota 4: Kdor redno uživa banane, je zadostno oskrbljen z magnezijem.

Pogosto se banano označuje kot dober vir magnezija. Dejansko pa vsebuje sadež (150 gramov) v povprečju samo 36 miligramov tega minerala. Da bi si zagotovili dnevno potrebno količino 300 do 400 miligramov, bi bilo torej potrebno pojesti 9 banan – in to vsak dan!

Zmota 5: Sodelovanje med mišicami in živci uravnava telo samo.

Mišice izvedejo gibe, ko iz možganov prejmejo ukaz za to. Živci prenašajo signale do mišičnih celic. Ta komunikacija deluje s pomočjo elektrolitov. Najpomembnejša sta magnezij in njegov protiigralec kalcij. Medtem ko ima kalcij funkcijo aktiviranja in skrbi za to, da se mišice napenjajo, pa magnezij zmanjšuje vzdraženost mišičnih celic. Na ta način deluje sproščujoče. Pomanjkanje magnezija se občuti v obliki mišičnih krčev, napetosti ali mravljinčenja v prstih. Poleg tega pomanjkanje magnezija poveča dovzetnost za pretege in raztrganje mišičnih vlaken.

Zmota 6: Pri pomanjkanju zadošča že, če se magnezij uživa samo nekaj dni.

V kolikor je prišlo do akutnih simptomov pomanjkanja magnezija, se težave lahko hitro izboljša, če se magnezij dnevno dopolnjuje v obliki praška,  granulata ali kapsul. Zelo smiselno je, z jemanjem pripravka nadaljevati tudi potem, ko simptomi prenehajo, da se s tem napolni zalogovnik magnezija v telesu. Strokovnjaki priporočajo uživanje v trajanju najmanj štiri tedne. S stalnim uživanjem se namreč prepreči pojav pomanjkanja magnezija. Predoziranje je ob neokrnjenem delovanju ledvic praktično nemogoče. Lahko pa včasih pride do mehkega blata, vendar pa je le-to neoporečno in se spremeni, kakor hitro se zmanjša odmerek.

Zmota 7: Vseeno je, kateri magnezijev pripravek se uživa, saj je tako in tako vsebnost povsod enaka. 

Ne, to ne drži, kajti obstajajo bistvene razlike: magnezij je v obliki soli, od katerih pa se absorbira vseh enako dobro. Magnezijev citrat se pojavlja tudi kot gradnik v telesu, zato se tudi zelo dobro prenaša in se hitro aktivira. To je pokazala študija, ki je primerjala biološko razpoložljivost soli. Rezultat: ko so v študiji sodelujoči uživali po 300 miligramov magnezija dnevno, je bila njihova koncentracija magnezija v krvi bistveno višja kot pri skupini, ki je prejemala magnezijev oksid. To pomeni: vezano na citrat zaide več magnezija v krvni obtok in tako magnezij lahko doseže mišice.

Zmota 8: Magnezija ni dovoljeno uživati skupaj s kalcijem.

Dejansko oba minerala pri absorpciji v črevesju medsebojno tekmujeta, vendar pa samo v zelo visokih koncentracijah. To pomeni: če istočasno zaužijemo 1.000 mg kalcija in 300 mg magnezija, lahko to vpliva na absorpcijo v črevesju. Zato je potreben med zaužitjem enega in drugega minerala dve do tri ure dolg premor. Idealno pa je, če se kalcij zaužije zjutraj in magnezij zvečer. Razlog je tudi v tem: zaužitje magnezija pred spanjem obvaruje pred nočnimi krči v nogah in spodbuja spanec.

Zmota 9: V starosti se potreba telesa po magneziju zmanjša.

Ne, naša presnova vseživljenjsko potrebuje enako veliko tega Power-minerala. Vendar pa velja, da imajo starejši ljudje pogosto manjši apetit. Ob tem lahko tudi slabše prenašajo nekatera živila, kot so stročnice. S tem se lahko zmanjšuje njihova oskrba z magnezijem. Poleg tega z naraščajočo starostjo popušča tudi delovanje ledvic in telo izgublja vse več magnezija. Zato je tu dopolnilno uživanje magnezijevega pripravka iz lekarne še posebej priporočljivo.

Zmota 10: Do pomanjkanja magnezija ne more priti zaradi rednega jemanja zdravil.

To je odvisno od tega, za katera zdravila gre. Nekatera zdravila povečajo izločanje magnezija skozi ledvice, kar lahko privede do pomanjkanja. K takim zdravilom sodijo diuretiki, tako imenovane vodne tablete, katere zdravnik predpiše za zdravljenje visokega krvnega tlaka, srčnega popuščanja ali zadrževanja tekočine v telesu, pa tudi odvajala in nekateri antibiotiki. Tudi pripravki proti zgagi, kot sta  Oomeprazol ali Pantoprazol, spodbujajo pomanjkanje magnezija. Domneva se, da ovirajo absorpcijo magnezija v črevesju.

Zmota 11: Magnezij in diabetes nimata nič skupnega.

Dejansko velja ravno nasprotno! Ta mineral je vključen v delovanje inzulinskega receptorja in prispeva k temu, da telo s pomočjo inzulina v telesnih celicah odstrani sladkor (glukozo). Vendar pa se pri diabetikih pogosto izkazuje pomanjkanje magnezija, saj se zaradi spremenjenega delovanja ledvic izloča več magnezija. Sicer pa: študije so pokazale, da višji vnos magnezija zmanjšuje tveganje za razvoj diabetesa tip 2.

Hrbet in zakisanost

Hrbet in zakisanost

Nasvet strokovnjakov: Telesna aktivnost pomaga – razkisanje podpira

Vsi tisti, ki čez dan veliko sedijo, vozijo avto ali morajo dolgo stati, s tem obremenjujejo svoj mišično-skeletni sistem. Enostranska, toga drža slej ko prej privede do bolečin v mišicah in sklepih. In še posebej hrbet je pri tem žrtev v pravem pomenu besede: v stoječem položaju znaša na primer obremenitev pritiska na hrbet z njegovimi medvretenčnimi ploščicami, vretenci in mišicami kar 100 kg; v sedečem položaju pa se temu doda še okrog 50 kg. Nič čudnega, da skorajda 70 odstotkov Nemcev navaja, da občasno občutijo bolečine v hrbtu.

S preprostimi spremembami v načinu življenja lahko dosežete veliko: izognete se enostranskim obremenitvam in nepravilni drži ter se aktivno spopadete s pomanjkanjem gibanja. Bolečine v hrbtu so pogosto posledica napetosti mišic. Če je poleg tega telo še zakisano, se gibljivost mišic in sklepov še poslabšana. To se imenuje tudi “okorelost zaradi kisline”. Da se telesu ponovno povrne gibljivost, je lahko v veliko pomoč razkisanje z bazičnimi minerali iz lekarne. Naturopatinja Mathilde Füssel-Wittwer iz Oberstaufna je potrdila, da lahko bolečine v mišicah in sklepih nakazujejo na zakisanost: “Presežek kisline se začasno shrani v vezivno tkivo. S tem le-to izgubi svojo elastičnost”. Terapija razkisanja lahko zmanjša bolečino in spodbudi gibljivost, pravi Füssel-Wittwerjeva.

Mathilde Füssel-Wittwer svetuje svojim pacientom z bolečinami v križu, da spremenijo svojo prehrano in da namesto živil, ki tvorijo kisline, kot so na primer meso, ribe, pekovski izdelki  in mlečni izdelki, v svoj jedilnik vključijo veliko sadja, zelenjave in solate. Pri ponovni vzpostavitvi kislinsko-bazičnega ravnovesja lahko pomaga dva do tri mesece trajajoča terapija z bazičnim proizvodom “Basica“. Mineralne soli in elementi v sledeh lahko pomagajo nevtralizirati kisline in tako pozitivno delujejo na pojav bolečine.

Že lahno gibanje krepi mišice

Kdor si želi okrepiti hrbet, mora svoj vsakdanjik zastaviti kar čim bolj aktivno: uporaba stopnic namesto dvigala, vožnja s kolesom namesto z avtomobilom ali pa hoja, kadarkoli je le to možno. V pisarni se na primer med telefoniranjem lahko sprehajate. Z ergonomsko oblikovanim pisarniškim stolom ali z žogo za sedenje se lahko s spremembo položaja sedenja doseže razbremenitev hrbta. Končno, priporočljiva je redna vadba za vzdržljivost, moč in koordinacijo, saj le-ta krepi mišice in sklepe in lahko zaščiti pred napetostjo. Še posebej ko gre za zdravje, bi si moral izrek “Kdor počiva, ta okori!” vsakdo privzeti za svoj moto.

Postenje pomeni veliko več kot hujšnje

Postenje pomeni veliko več kot hujšnje

Strokovnjak za prehrano Dr. Edmund Semler pojasnjuje, kaj se skriva za tem

Postenje je seveda povezano tudi z zmanjšanjem telesne teže. Kar 60 odstotkov nemških moških ima prekomerno telesno težo, pri ženskah pa ta delež znaša  43%.  Strokovnjak za prehrano dr. Edmund Semler iz Inštituta za kmetijske in prehranske vede na Univerzi v Halleju in znanstveni direktor Nemške akademije za postenje  pravi: “Naše telo tako kot drevo vsako leto ” naredi letnico “.. povprečno 400 do 500 gramov. In običajno se tega ne boste na hitro znebili. Postenje je zato zelo primerno, vendar pa to pomeni veliko več. To je kot neke vrste reset – povratek na “tovarniško nastavitev” narave.

V našem obnašanju do hrane se pogosto dela napake. Ljudje so pogosto tako vpeti v tokove svojih službenih obveznosti, da ritem narave s tremi obroki na dan ne odloča več o tem, kdaj jemo, temveč to določa priložnost, ki omogoča kratek čas za obrok. In če imamo tega časa malo, pojemo hitro hrano, kak prigrizek na hitro ali kaj malo bolj otipljivega. Postenje je lahko odločilna spodbuda k trajnostni spremembi naših prehranjevalnih navad. Zanimivo je, da je na seznamu želja Nemcev “končno spet v miru jesti” povsem na vrhu seznama. Poleg tega se pri postenju tudi psihično doseže nekaj, kajti način življenja se spremeni. V to je vključeno tudi sproščeno uživanje hrane, ki ni več zgolj prehranjevanje iz nuje, ampak spet občutek za uživanje.”

V preteklosti so morali ljudje stradati v izrednih razmerah. Dandanes pa je tako, da se moramo boriti s preveliko ponudbo hrane. Za telo pomirjujoče »faze lakote”, ki telo povrnejo nazaj k naravnim mehanizmom, moramo dandanes ustvariti umetno. In to je pomemben smisel postenja.

Obstaja veliko načinov postenja, na primer klasično po metodi Dr. Otta Buchingerja ali po metodi Dr. Hellmuta Lütznerja (“Kako s postom postati kot prerojeni”). Pravo postenje pomeni odpovedati se trdi hrani. Tekočina so se med postenjem seveda uživa; odvisno od posamezne metode so to sokovi, mineralna voda, zelenjavna juha, čaj ali bazični granulat, ki se raztopi v vodi in telo oskrbuje z mineralnimi snovmi, katere se sicer v telo vnaša s hrano. Na začetku je potrebno čiščenje debelega črevesa, s sledečim namenom: če je črevesje izpraznjeno, se telo nastavi na  lastno prehranjevanje od znotraj, poseže v telesne rezerve in s tem tudi občutek lakote izgine.
Zelo pomembno pri postenju je veliko gibanja – po možnosti na svežem zraku.

Obstajajo tudi že modeli reduciranega postenja, ki tudi imajo svoj smisel.   Strokovnjak za prehrano dr. Edmund Semler iz lastnih izkušenj pravi: “Tudi če se odločite za redno postenje na določen dan v tednu, je to že nekaj dobrega. Na primer, petek, ki se začne na P kot postenje. Ker se veliko ljudi prvič odloči na hitro iz  radovednosti, bi to lahko bil primeren začetek”.

Ena oblika reduciranega postenja je postenje z bazami. Tu se izhaja predvsem iz bazičnih osnovnih živil, katera se dopolni z mineralnimi snovmi iz lekarne (kot je npr. poznana Basica). Obstaja vse več znanstvenih dokazov o tem, da je pri številnih  kroničnih boleznih ali pri splošnem slabem počutju (npr. utrujenost, zaspanost, glavobol) prisotna preobremenitev organizma s kislino (“latentna acidoza”). Povečan vnos bazičnih mineralnih snovi med postenjem nudi podporo procesu razkisanja in pomaga preprečiti nadaljnjo zakisanost telesa zaradi povečane razgradnje maščob. Samo pri optimalno uravnanem kislinsko-bazičnem ravnovesju se doseže največje zdravstvene koristi postenja.

Tudi strokovnjak za prehrano dr. Edmund Semler se sam redno posti: “Čeprav se sliši protislovno, se sam postim predvsem zato, ker sem človek užitka.  Po postenju sem ponovno zaznal neverjetno občutljivost za okus. Tudi jabolko potem spet postne  globoko zaznan užitek. Ponovno imam povečan apetit za sadje in zelenjavo. Zaradi tega je postenje z elementi odpovedovanje, zmernosti in užitek zame skrivno orožje. Tisti, ki tega ni še nikoli izkusil, tega ne more podoživljati”.

 

Zakaj telo potrebuje magnezij?

Zakaj telo potrebuje magnezij?

Človeško telo potrebuje mineral magnezij, ker sodeluje v več kot 300 biokemičnih reakcijah v telesu in je zato nujno potreben mineral za preživetje. Polovica magnezija v človeškem telesu se nahaja v kosteh, druga polovica pa se nahaja v celicah mišic in organov, manj kot 1 odstotek magnezija se nahaja v krvi. Raven magnezija v človeškem telesu lahko niha in v primeru primanjkljaja povzroča številne težave. Odrasli potrebujemo okoli 300 mg magnezija dnevno za normalno delovanje telesa.

Magnezij – nujna sestavina zdravega telesa in duha

Magnezij je nadvse vsestranski mineral, ki vpliva na normalno delovanje celotnega organizma:

  • Pomembno vpliva na delovanje mišičevja in živčevja, imunski sistem ter zdrave in močne kosti in zobe.
  • Vpliva na nivo krvnega sladkorja in krvnega tlaka.
  • Ima pomembno vlogo pri nastajanju hormona sreče in vpliva na raven noradrenalina.
  • Sodeluje pri proizvodnji energije v človeškem telesu.
  • Ker blagodejno deluje na gladke mišice, vpliva na zdravo krvno ožilje.
  • Zmanjšuje vnetja in krče v mišičju in živčevju.
  • Uravnava živčno napetost in blagodejno vpliva na glavobole (tudi migrene).
  • Brez magnezija se ustavi proizvodnja proteinov v telesu, ki so glavni gradniki celic.
  • Vpliva tudi na pomnjenje in spomin.

Za nadomestitev primanjkljaja je pravi magnezij v citratni obliki

Magnezij lahko uživamo v več oblikah (magnezijev citrat, oksid, laktat, hidroksid, klorid…), a se v prehranskih dopolnilih najpogosteje nahaja v dveh oblikah – v obliki oksida in v obliki citrata. Glavna razlika med njima je v absorpciji v telo, saj se oksid skorajda ne zmore absorbirati, medtem ko se magnezijev citrat zelo dobro absorbira v telo in z njim lahko nadomestite primanjkljaj v svojem telesu. Magnezijev oksid se uporablja bolj za čiščenje debelega črevesa in blagodejno vpliva na prebavila. Magnezijev citrat pa ima številne blagodejne učinke predvsem na mišice in tkiva, saj se absorbira v celice, kjer potekajo biokemični procesi in lahko deluje od znotraj navzven.  Pri nakupu bodite pozorni, saj je magnezijev oksid veliko cenejši za proizvajanje in posledično tudi prodajo, medtem ko je citrat moč pridobiti pri zahtevnejših postopkih in je zato dražji, a hkrati tudi bolj uporaben, ker omogoča dobro absorpcijo v telo.

Kdaj je pravi čas, da pričnete uživati citratni magnezij?

Primanjkljaj magnezija lahko občutite kot utrujenost, mišične krče, živčno napetost in razdražljivost. Do tega lahko privedeta neuravnotežena prehrana in stres, ki ne zagotovita zadovoljive absorpcije magnezija v telo, kar se nato izrazi v številnih težavah. Da bi ponovno zagotovili ravnovesje mineralov v svojem telesu, pričnite uživati magnezij v citratni obliki in se poslovite od krčev, glavobolov, utrujenosti in razdraženosti. Do porušitve ravnovesja lahko pride tudi zaradi pretiranega uživanja alkohola ali ob jemanju določenih zdravil (diuretiki, kemoterapevtiki in antibiotiki). Večje težave s pomanjkanjem magnezija pogosteje občutijo tudi sladkorni bolniki, bolniki s celiakijo in starejši (predvsem zato, ker je celična presnova zaradi bolezni ali starosti upočasnjena in je absorpcija iz hrane slabša).

Povrnite si boljše počutje in poslovite se od utrujenosti in bolečin – magnezij vam pri tem lahko odločilno pomaga!

 

GARMASTAN®- nega za prsi med dojenjem

GARMASTAN®- nega za prsi med dojenjem

Za otroka je materino mleko najboljša popotnica v življenje. Glede tega so si enotne vse avtoritete od Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), Odbora za prehrano Nemškega združenja za pediatrijo, Ameriške akademije za pediatrijo, ki priporočajo vsem materam, da polno dojijo otroke vsaj štiri, še bolje pa šest mesecev, in šele najprej v 5. mesecu začnejo dodajati gosto hrano.

Zaščita in nega za bradavice

Posebej ob začetku dojenja je nega prsnih bradavic izjemno pomembna. Da bi bilo dojenje za vas sproščujoče in prijetno, je posebej pomembna nega bradavic med dojenjem.

Nega za prsi med dojenjem Garmastan že desetletja dokazano učinkovito pomaga pri negi dojk med dojenjem. Proizvajalci izkoriščajo stara spoznanja prebivalcev Severne in Južne Amerike: negovalni učinek sestavin iz gvajaka. Garmastan vsebuje gvajazulen, ki se pridobiva iz eteričnega olja gvajaka. Ker gvajazulen zavira vnetja, tako še pripomore k pozitivnim učinkom mazila, posebej pri močni mehanski obremenitvi bradavic pri dojenju preprečuje razpoke kože na območju bradavic, ki jih povzroči vnetje.

Sestavina gvajazulen se naravno pojavlja v rastlinah. Izhodiščni rastlini Guajacum officinale L. in Guajacum sanctum L. spadata v družino Zygophyllaceae (slika).

Ostali deli nege za prsi med dojenjem Garmastan s svojimi protimikrobnimi in protivnetnimi lastnostmi dopolnjujejo negovalno in preventivno delovanje gvajazulena.
Osnova mazila ima baktericidne in hladilne lastnosti in pomaga izsesavati izcedke iz ran, hkrati pa se kože dobro oprime in se po njej enakomerno porazdeli, ne da bi zavirala izmenjavo plinov ali tvorbo znoja. Mazilo se topi pri temperaturi kože, zato se lahko zelo dobro razmaže.

GARMASTAN® (www.garmastan.si)
Neguje in ščiti kožo na bradavicah in kolobarjih,
ohranja kožo elastično in voljno ter deluje negovalno ob nastanku majhnih razpok in ragad. Je brez vonja, brez dodanih maščob in brez dodanih barvil. Mazilo Garmastan se lahko varno uporablja med nosečnostjo in laktacijo.

Zakaj dojiti?

Vsi novopečeni starši imajo nekaj skupnega. Za svojega otroka hočejo najboljše. Pri prehrani je materino mleko za otroka najboljša popotnica v življenje. Materino mleko še dolgo po prenehanju dojenja spodbuja zdravje otroka. Splošno priporočilo je, da se dojenčke polno doji vsaj štiri, še bolje pa šest mesecev. Materino mleko je najnaravnejša hrana. Ščiti pred boleznimi, saj vsebuje obrambne snovi proti veliko boleznim in ugodno deluje na razvoj možganov in mrežnice.
Sesanje poleg tega spodbuja razvoj čeljusti otroka. Z adaptiranim mlekom hranjeni dojenčki  imajo kot odrasli pogosteje prekomerno telesno težo.
Dojenje je več kot samo način hranjenja, je vir topline in tolažbe.

Namigi za uspešno dojenje

Ker so prvi dnevi po rojstvu bistveni za uspešno in ubrano dojenje, mama nujno potrebuje mir in strokovno pomoč babice in/ali medicinskega osebja. Tudi očetje naj se ne umaknejo, temveč naj razbremenijo matere in jim dajejo moč.

Hiter začetek

Zdrave novorojenčke naj se po možnosti pristavi takoj po rojstvu.

Ne dodajajte

Količina mleka, ki nastane, je odvisna od količine mleka, ki jo otrok popije. Zaradi tega je mleka takoj manj, če otroku dodajate adaptirano mleko. Dodajanje je potrebno šele v primeru, da otrok izgubi več kot 10 % porodne teže.

Priprave na »naval mleka«

Z navalom mleka 3. ali 4. dan po rojstvu lahko pride do občutka napetosti v prsih. Komprese s toplo vodo, ki jih namestite pred dojenjem, olajšajo pretok mleka. Tudi obkladki s hladno skuto na prsih ali vroče tuširanje lahko olajšajo napetost.

Pravilen položaj telesa

Otrok naj ima v ustih celoten prsni kolobar. Trebuh otroka mora ležati na trebuhu matere, tako da so njegovi uho, ramena in boki približno v eni vrsti.

Samo cucljanje povzroča rane na koži!

Ko se otrok začne igrati z bradavico, porinite mezinec med bradavico in kotiček ust otroka, da jo bo spustil.

Trajanje dojenja

Na začetku 5-7 minut na vsaki strani, da se spodbuja refleks nastajanja mleka. Glede na lakoto in moč sesanja otroka lahko dojenje traja od 10 do 40 minut.

Dojenje po potrebi

Pri dojenju naj otrok pije tako dolgo in tako pogosto, kot želi.
Vendar: Ni nujno, da je otrok lačen vedno, ko joka – lahko ga boli trebuh, lahko se želi crkljati, lahko se dolgočasi ali pa je utrujen. Zato je bolje, da otroku dojko ponudite šele eno uro in pol po prejšnjem obroku.

Preprečite zastoj mleka

Če otipate zatrdline v prsih, lahko s toplimi kompresami olajšate pretok mleka in presežek mleka z masažo z oljem iztisnete iz prsi.

Jejte pravilno in si vzemite odmor

Uravnotežena prehrana naj vsebuje 600-800 dodatnih kalorij (pri dvojčkih približno 1300 kalorij) ter 6-8 kozarcev (približno 2 litra, na začetku nekaj več) tekočine. Jeza, stres in preutrujenost lahko negativno vplivajo na nastajanje mleka.

Prednosti dojenja:

  • pospešuje involucijo maternice
  • je sproščujoče in posebej ponoči zelo preprosto
  • je praktično in higienično
  • je dobro za postavo

Zgaga – pomanjkanje magnezija zaradi zaviralcev želodčne kisline!

Zgaga – pomanjkanje magnezija zaradi zaviralcev želodčne kisline!

Približno ena tretjina vseh Nemcev redno ali občasno trpi zaradi zgage – vračanje kisline iz želodca – ali refluks, kot se obolenje imenuje v medicini.

V približno 60% vseh primerov se zgaga sproži zaradi slabe prehrane, stresa, hektičnosti in čustvene preobremenitve, k pojavu zgage pa lahko prispeva tudi debelost.

Kot standardna terapija proti zgagi se v prvi vrsti uporabljajo zaviralci želodčne kisline, tako imenovani zaviralci protonske črpalke (PPI). Ta zdravila, ki so od leta 2009 na voljo v prosti prodaji v lekarnah, je dovoljeno uživati samo krajši čas oziroma pod zdravniškim nadzorom. Vendar pa je realnost nekoliko drugačna. Večinoma se zaviralce želodčne kisline uživa po več mesecev ali let – in to za visoko ceno. Pri dolgotrajni terapiji proti vračanju kisline iz želodca ali zgagi lahko zaradi oslabljenega sprejemanja magnezija med drugim pride do hudega pomanjkanja magnezija, kar se izraža v obliki krčev v mišicah in nogah, mravljinčenja, pa vse do otopelosti okončin. Tudi notranji nemir, razdražljivost, nespečnost, manjša storilnost pri delu, pomanjkanje koncentracije, glavoboli ali motnje srčnega ritma so lahko možni znaki pomanjkanja magnezija.

Da bi se izognili hudemu pomanjkanju magnezija zaradi dolgotrajnega uživanja zaviralcev protonske črpalke, je zelo pomembna zadostna oskrba telesa z mineralnimi snovmi. Pacientom, ki redno jemljejo zdravila proti zgagi, se zato zelo priporoča, da svoje telo nujno oskrbijo z dodatnimi visokimi odmerki magnezija. Idealni pri tem so proizvodi, ki vsebujejo magnezij v organski obliki, kot je magnezijev citrat (npr. Magnesium Diasporal 300 mg). Magnezijev citrat za sproščanje magnezija ne potrebuje želodčne kisline in ga telo lahko absorbira neposredno. Na tak način se lahko zanesljivo zdravi simptome pomanjkanja magnezija.

Nasveti za preprečevanje zgage:

V splošnem velja:

  • Zvečer nikoli ne jejte pozno, večerja pa naj ne bo preveč bogata.
  • Odpovejte se alkoholu in cigaretam.
  • Ne lezite v posteljo neposredno po jedi.
  • Spite z rahlo dvignjenim zgornjim delom telesa.
  • Ne nosite ozkih oblačil.

Pozor pri:

  • hrani, ki je bogata z maščobami: zrezki, Pommes frites, mastno pecivo, majoneza, mastno meso in klobase
  • težko prebavljivi hrani: stročnice, vse vrste zelja, paprika, trdo kuhana jajca, čebula, svež kruh
  • živilih, ki spodbujajo želodčno kislino: kava, sladkarije, močno začinjene jedi, prevroče in premrzle jedi
  • pijačah, ki dovajajo dodatno kislino: gazirana voda, kola, limonada, rdeče in belo vino, peneče vino, koktajli

Čili in zdravi skozi temačno obdobje leta: Energijska kura proti jesenski in zimski motnji razpoloženja!

Čili in zdravi skozi temačno obdobje leta: Energijska kura proti jesenski in zimski motnji razpoloženja!

Poletje je mimo. Jesen z velikimi koraki stopa proti zimi. Ko se konec oktobra premakne še ura, postanejo že sicer vedno krajši dnevi še bolj kratki in še temnejši. Zato naj bo cilj že danes: ostati čili in zdravi in napolniti baterije za dni do izteka leta! Kajti to temačno obdobje leta pogosto privede do občutka utrujenosti in izčrpanosti. Kar 40% vseh Nemcev trpi za sezonskim pomanjkanjem energije. Imunski sistem v tem obdobju postane ranljiv, na pohodu so prehladi.

Tudi prehranjevanje se bistveno spremeni. Prehrana vsebuje manj sadja, zelenjave in solat; namesto tega na krožnik zaide bolj krepka hrana. Kmalu po septembru pride tudi čas za pred-praznične sladkarije.

Vse to lahko privede do pomanjkanja bazičnih mineralnih snovi in povzroči s prehrano pogojeno zakisanost. Odvečna kislina se nalaga v telesu. Posledice so pogosto povečana občutljivost za stres, utrujenost, duševna otopelost in zmanjšana koncentracija – tipične znaki jesenske in zimske motnje razpoloženja.

Z energijsko kuro se lahko prepreči zakisanost telesa in njene posledice. Za razgradnjo dnevno naloženih kislin telo potrebuje bazične mineralne snovi. Z Basica energijsko kuro se organizem oskrbi z obilo bazičnimi mineralnimi snovmi in elementi v sledeh, kot je cink in se tako lahko znebi odvečne kisline. Prehranski strokovnjaki tako priporočajo kuro v trajanju več tednov, da se lahko odvečna kislino nevtralizira in da se ponovno vzpostavi stabilno bazično-kislinsko ravnovesje. Poleg bazične prehrane podpira Basica (Lekarna) tudi energetski metabolizem in poskrbi za vitalnost, energijo in nov zagon – utrujenost in izčrpanost tako kmalu postaneta preteklost. Če želi vedeti, ali je vaše telo zakisano, boste na spletni strani www.basica.si  našli kislinsko-bazični test.

Nasveti v boju proti jesenski in zimski motnji razpoloženja:

– Izkoristite vsak trenutek sončne svetlobe na prostem – najbolje v času kosila, ko je dan najsvetlejši…
– Veliko gibanja – plavanje, tek, hoja, joga ali ples…
– S pisanim šopkom vnesite barve v vaš vsakdanjik…
– Načrtujte si program razvajanja z vašo najljubšo glasbo, dišečo kopeljo, masažo, obiskom pri kozmetičarki – skratka: vzemite si čas zase…

Emnid raziskava:

V stresnih časih je uravnotežena prehrana z veliko sadja, zelenjave in solat pogosto težko izvedljiva. Kot kaže reprezentativna Emnid raziskava, je skorajda že vsak tretji Nemec kdaj posegel po bazičnih preparatih, z namenom vzpostavitve ravnovesja ob zakisanosti. Večina je po njih posegla zaradi utrujenosti in izčrpanosti. Uspeh je bil opazen: 45% uporabnikov se je po zaužitju bazičnih mineralnih snovi počutilo bolj vitalno in je imelo več energije. 30% uporabnikov je poročalo o večji učinkovitosti, 19% uporabnikov je zaznalo izboljšano koncentracijo.