Najpogostejše zmote o magneziju

Mineral, ki blaži samo krče v nogah? Nikakor ga ne bi smeli  tako podcenjevati!

Magnezij je resnično pravi čudodelec: ta mineral igra pomembno vlogo pri delovanju mišic in živcev, krepi kosti, razbremenjuje srce in je vključen v delovanje več kot 300 presnovnih encimov. Pa vendar – ali veste, če se zadostno oskrbujete z njim? Obstaja veliko zmot o tem, koliko magnezija potrebujemo in zakaj je magnezij za nas tako pomemben. V nadaljevanju si preberite, kaj od tega je res.

Zmota 1: Magnezij se potrebuje samo, če gre za krče v nogah.

Nočni krči v nogah so zelo mučni. Številni vedo, da ti nočni krči lahko pomenijo opozorilni znak za pomanjkanja magnezija in zato dopolnjujejo ta mineral s proizvodi, kot je Magnezij-Diasporal. Toda obstaja še veliko drugih simptomov, ki so ravno tako posledica pomanjkanja magnezija. Ti simptomi vključujejo bolečine v ramenih, hrbtu ali vratu in mišične krče v vekah. Pomanjkanje magnezija lahko spodbuja tudi aritmijo ali pa se kaže v obliki živčnosti, pomanjkanja koncentracije in razdražljivosti. Poleg tega se pomanjkanje magnezija pogosto lahko utemeljuje tudi pri pacientih z migreno in fibromialgijo. Z dopolnjevanjem tega minerala se v številnih primerih njihove simptome lahko izboljša.

Zmota 2: Pri normalni prehrani zadostna oskrba z magnezijem ne predstavlja težave.

Ta tako pomemben mineral nam zagotavljajo številna živila. Še posebej veliko ga je najti v pšeničnih otrobih, v bučnih in sončničnih semenih, kot tudi v nekaterih orehih. Tudi ovseni kosmiči, polnozrnat kruh in stročnice so dober vir magnezija. Vendar pa očitno vsega tega ne jemo dovolj: Nacionalna študija o uživanju Verzehrsstudie II je pokazala, da kar 25 odstotkov Nemcev zaužije manj magnezija, kot je priporočljivo. Nemško Združenje za prehrano (DGE – Deutsche Gesellschaft für Ernährung) priporoča količino 300 do 400 miligramov dnevno.

Primeri pomanjkanja magnezija niso tako redki: pomanjkanje lahko nastopi kot spremljevalec pri stresu ali dieti. Poleg tega, športniki porabijo veliko magnezija in ga izločijo z znojenjem, zaradi česar imajo 2- do 3-krat večje potrebe po njem. In končno, tveganje za pomanjkanje magnezija se poveča tudi pri nosečnicah / doječih materah in pri diabetikih.

Zmota 3: Zadošča že, če veliko pijete, kajti mineralna voda je bogata z magnezijem.

Okrog 140 litrov mineralne vode na osebo spijejo Nemci vsako leto. Kot pove že samo ime, je ustekleničena mineralna voda dejansko bogata z minerali. Seznam je včasih dolg in na njem se vedno najde tudi magnezij. Vendar pa je vedno potrebno pogledati na etiketo, kajti količine se izredno  razlikujejo: v številnih steklenicah je magnezija samo 5 miligramov na liter. Z magnezijem bogate vode lahko ponudijo okrog 130 miligramov na liter. To pomeni: izprazniti bi bilo potrebno skorajda tri litre na dan, da bi se pokrilo dnevno potrebo po magneziju.

Zmota 4: Kdor redno uživa banane, je zadostno oskrbljen z magnezijem.

Pogosto se banano označuje kot dober vir magnezija. Dejansko pa vsebuje sadež (150 gramov) v povprečju samo 36 miligramov tega minerala. Da bi si zagotovili dnevno potrebno količino 300 do 400 miligramov, bi bilo torej potrebno pojesti 9 banan – in to vsak dan!

Zmota 5: Sodelovanje med mišicami in živci uravnava telo samo.

Mišice izvedejo gibe, ko iz možganov prejmejo ukaz za to. Živci prenašajo signale do mišičnih celic. Ta komunikacija deluje s pomočjo elektrolitov. Najpomembnejša sta magnezij in njegov protiigralec kalcij. Medtem ko ima kalcij funkcijo aktiviranja in skrbi za to, da se mišice napenjajo, pa magnezij zmanjšuje vzdraženost mišičnih celic. Na ta način deluje sproščujoče. Pomanjkanje magnezija se občuti v obliki mišičnih krčev, napetosti ali mravljinčenja v prstih. Poleg tega pomanjkanje magnezija poveča dovzetnost za pretege in raztrganje mišičnih vlaken.

Zmota 6: Pri pomanjkanju zadošča že, če se magnezij uživa samo nekaj dni.

V kolikor je prišlo do akutnih simptomov pomanjkanja magnezija, se težave lahko hitro izboljša, če se magnezij dnevno dopolnjuje v obliki praška,  granulata ali kapsul. Zelo smiselno je, z jemanjem pripravka nadaljevati tudi potem, ko simptomi prenehajo, da se s tem napolni zalogovnik magnezija v telesu. Strokovnjaki priporočajo uživanje v trajanju najmanj štiri tedne. S stalnim uživanjem se namreč prepreči pojav pomanjkanja magnezija. Predoziranje je ob neokrnjenem delovanju ledvic praktično nemogoče. Lahko pa včasih pride do mehkega blata, vendar pa je le-to neoporečno in se spremeni, kakor hitro se zmanjša odmerek.

Zmota 7: Vseeno je, kateri magnezijev pripravek se uživa, saj je tako in tako vsebnost povsod enaka. 

Ne, to ne drži, kajti obstajajo bistvene razlike: magnezij je v obliki soli, od katerih pa se absorbira vseh enako dobro. Magnezijev citrat se pojavlja tudi kot gradnik v telesu, zato se tudi zelo dobro prenaša in se hitro aktivira. To je pokazala študija, ki je primerjala biološko razpoložljivost soli. Rezultat: ko so v študiji sodelujoči uživali po 300 miligramov magnezija dnevno, je bila njihova koncentracija magnezija v krvi bistveno višja kot pri skupini, ki je prejemala magnezijev oksid. To pomeni: vezano na citrat zaide več magnezija v krvni obtok in tako magnezij lahko doseže mišice.

Zmota 8: Magnezija ni dovoljeno uživati skupaj s kalcijem.

Dejansko oba minerala pri absorpciji v črevesju medsebojno tekmujeta, vendar pa samo v zelo visokih koncentracijah. To pomeni: če istočasno zaužijemo 1.000 mg kalcija in 300 mg magnezija, lahko to vpliva na absorpcijo v črevesju. Zato je potreben med zaužitjem enega in drugega minerala dve do tri ure dolg premor. Idealno pa je, če se kalcij zaužije zjutraj in magnezij zvečer. Razlog je tudi v tem: zaužitje magnezija pred spanjem obvaruje pred nočnimi krči v nogah in spodbuja spanec.

Zmota 9: V starosti se potreba telesa po magneziju zmanjša.

Ne, naša presnova vseživljenjsko potrebuje enako veliko tega Power-minerala. Vendar pa velja, da imajo starejši ljudje pogosto manjši apetit. Ob tem lahko tudi slabše prenašajo nekatera živila, kot so stročnice. S tem se lahko zmanjšuje njihova oskrba z magnezijem. Poleg tega z naraščajočo starostjo popušča tudi delovanje ledvic in telo izgublja vse več magnezija. Zato je tu dopolnilno uživanje magnezijevega pripravka iz lekarne še posebej priporočljivo.

Zmota 10: Do pomanjkanja magnezija ne more priti zaradi rednega jemanja zdravil.

To je odvisno od tega, za katera zdravila gre. Nekatera zdravila povečajo izločanje magnezija skozi ledvice, kar lahko privede do pomanjkanja. K takim zdravilom sodijo diuretiki, tako imenovane vodne tablete, katere zdravnik predpiše za zdravljenje visokega krvnega tlaka, srčnega popuščanja ali zadrževanja tekočine v telesu, pa tudi odvajala in nekateri antibiotiki. Tudi pripravki proti zgagi, kot sta  Oomeprazol ali Pantoprazol, spodbujajo pomanjkanje magnezija. Domneva se, da ovirajo absorpcijo magnezija v črevesju.

Zmota 11: Magnezij in diabetes nimata nič skupnega.

Dejansko velja ravno nasprotno! Ta mineral je vključen v delovanje inzulinskega receptorja in prispeva k temu, da telo s pomočjo inzulina v telesnih celicah odstrani sladkor (glukozo). Vendar pa se pri diabetikih pogosto izkazuje pomanjkanje magnezija, saj se zaradi spremenjenega delovanja ledvic izloča več magnezija. Sicer pa: študije so pokazale, da višji vnos magnezija zmanjšuje tveganje za razvoj diabetesa tip 2.