Zakaj telo potrebuje magnezij?

Človeško telo potrebuje mineral magnezij, ker sodeluje v več kot 300 biokemičnih reakcijah v telesu in je zato nujno potreben mineral za preživetje. Polovica magnezija v človeškem telesu se nahaja v kosteh, druga polovica pa se nahaja v celicah mišic in organov, manj kot 1 odstotek magnezija se nahaja v krvi. Raven magnezija v človeškem telesu lahko niha in v primeru primanjkljaja povzroča številne težave. Odrasli potrebujemo okoli 300 mg magnezija dnevno za normalno delovanje telesa.

Magnezij – nujna sestavina zdravega telesa in duha

Magnezij je nadvse vsestranski mineral, ki vpliva na normalno delovanje celotnega organizma:

  • Pomembno vpliva na delovanje mišičevja in živčevja, imunski sistem ter zdrave in močne kosti in zobe.
  • Vpliva na nivo krvnega sladkorja in krvnega tlaka.
  • Ima pomembno vlogo pri nastajanju hormona sreče in vpliva na raven noradrenalina.
  • Sodeluje pri proizvodnji energije v človeškem telesu.
  • Ker blagodejno deluje na gladke mišice, vpliva na zdravo krvno ožilje.
  • Zmanjšuje vnetja in krče v mišičju in živčevju.
  • Uravnava živčno napetost in blagodejno vpliva na glavobole (tudi migrene).
  • Brez magnezija se ustavi proizvodnja proteinov v telesu, ki so glavni gradniki celic.
  • Vpliva tudi na pomnjenje in spomin.

Za nadomestitev primanjkljaja je pravi magnezij v citratni obliki

Magnezij lahko uživamo v več oblikah (magnezijev citrat, oksid, laktat, hidroksid, klorid…), a se v prehranskih dopolnilih najpogosteje nahaja v dveh oblikah – v obliki oksida in v obliki citrata. Glavna razlika med njima je v absorpciji v telo, saj se oksid skorajda ne zmore absorbirati, medtem ko se magnezijev citrat zelo dobro absorbira v telo in z njim lahko nadomestite primanjkljaj v svojem telesu. Magnezijev oksid se uporablja bolj za čiščenje debelega črevesa in blagodejno vpliva na prebavila. Magnezijev citrat pa ima številne blagodejne učinke predvsem na mišice in tkiva, saj se absorbira v celice, kjer potekajo biokemični procesi in lahko deluje od znotraj navzven.  Pri nakupu bodite pozorni, saj je magnezijev oksid veliko cenejši za proizvajanje in posledično tudi prodajo, medtem ko je citrat moč pridobiti pri zahtevnejših postopkih in je zato dražji, a hkrati tudi bolj uporaben, ker omogoča dobro absorpcijo v telo.

Kdaj je pravi čas, da pričnete uživati citratni magnezij?

Primanjkljaj magnezija lahko občutite kot utrujenost, mišične krče, živčno napetost in razdražljivost. Do tega lahko privedeta neuravnotežena prehrana in stres, ki ne zagotovita zadovoljive absorpcije magnezija v telo, kar se nato izrazi v številnih težavah. Da bi ponovno zagotovili ravnovesje mineralov v svojem telesu, pričnite uživati magnezij v citratni obliki in se poslovite od krčev, glavobolov, utrujenosti in razdraženosti. Do porušitve ravnovesja lahko pride tudi zaradi pretiranega uživanja alkohola ali ob jemanju določenih zdravil (diuretiki, kemoterapevtiki in antibiotiki). Večje težave s pomanjkanjem magnezija pogosteje občutijo tudi sladkorni bolniki, bolniki s celiakijo in starejši (predvsem zato, ker je celična presnova zaradi bolezni ali starosti upočasnjena in je absorpcija iz hrane slabša).

Povrnite si boljše počutje in poslovite se od utrujenosti in bolečin – magnezij vam pri tem lahko odločilno pomaga!