KinderImmun Dr. Wolz z vitaminom D3

KinderImmun Dr. Wolz z vitaminom D3

Izsledki najnovejših raziskav kažejo, da so ponavljajoče se okužbe daleč najpogostejši vzrok obiskov pri pediatru. Otrok v povprečju na leto preboli kar 6−8 okužb, ki v povprečju trajajo 7−10 dni ali celo dlje. Tesni in pogosti stiki z vrstniki v šoli in vrtcu verjetnost okužb še povečujejo.

Ob okužbah starši pogosto neradi posegajo po običajnih pripravkih za krepitev odpornosti, ki so v splošni prodaji. Razlog tiči v prepričanju, da so ti namenjeni odraslim, saj njihova sestava ne upošteva posebnih potreb in značilnosti otroškega organizma. In res je vzrok pogostih ponavljajočih se okužb pri otrocih zlasti imunska nezrelost skupaj z nalezljivostjo, ki grozi ob vsakodnevnih stikih v šolah in vrtcih. Če ne upoštevamo primarnih in sekundarnih imunskih pomanjkljivosti, so vzrok imunske oslabelosti pri otrocih predvsem pomanjkljivosti in nepravilnosti naravnih obrambnih mehanizmov. Ena najpomembnejših naravnih pregrad je črevesna flora, ki pa je zaradi (pre)pogoste uporabe antibiotikov pri otrocih neredko močno oslabela. Prehransko dopolnilo KinderImmun Dr. Wolz je zasnovano tako, da vzpostavlja in krepi „črevesni del“ imunskega sistema. Vsebuje skrbno izbrane in premišljeno kombinirane sestavine za krepitev imunskega sistema, ki so nepogrešljive zlasti v obdobju rasti in razvoja ter pri večjih obremenitvah.

Prehransko dopolnilo KinderImmun Dr. Wolz vsebuje:
– beta-D-glukane
– visokokakovostne mlečnokislinske bakterije in inulin za sinbiotično krepitev črevesne flore ter imunskega sistema
– koncentrat kolostruma z imunoglobulini in laktoferinom
– vitamin C in cink za krepitev splošnih obrambnih sposobnosti
– izbrane vitamine kompleksa B, vključno s folno kislino, ki zaradi pomembnosti za otrokov razvoj smiselno dopolnjujejo ostale sestavine
– dodatek vitamina D3: izsledki številnih raziskav dokazujejo, da ima vitamin D3 odločilno vlogo v imunski obrambi in da so v obdobju rasti in razvoja potrebe po vitaminu D3 še bistveno večje.

Kombinacija sestavin za krepitev imunskega sistema, ki jo vsebuje prehransko dopolnilo KinderImmun dr. Wolz, je skrbno premišljena in zato primerna za celo družino.

KinderImmun dr. Wolz je nevtralnega okusa in ga z lahkoto raztopimo v tekočini, zato ga brez težav uživajo otroci vseh starosti. Zaradi optimalne kombinacije naravnih sestavin in odsotnosti kakršnih koli umetnih dodatkov ga priporočajo predvsem k naravnim rešitvam usmerjeni otroški zdravniki po vsej Evropi.

Otroci potrebujejo povečano imunsko zaščito

Otroci potrebujejo povečano imunsko zaščito

Številni starši dobro poznajo to zgodbo: komaj se začne jesen, že pričnejo njihovi malčki ponovno piskajoče dihati in kašljati. Vzrok za to je v imunskem sistemu otrok, ki še ni popolnoma razvit in je ravno v hladnem obdobju še posebej na udaru. Pogosti stiki z drugimi otroci v šoli in vrtcu ustvarjajo še dodatne ugodne pogoje za nevarnost okužbe. Zato ni čudno, da so ravno ponavljajoče se okužbe najpogostejši vzrok za obisk pri otroškem zdravniku. Nedavne raziskave govorijo o povprečno šestih do osmih okužbah s povprečnim trajanjem bolezni od sedem do deset dni ali več na leto. Zato je toliko bolj pomembno, da se okrepi imunski sistem otrok. Pogoj za to je, poleg zadostnega spanja in veliko gibanja na svežem zraku, uravnotežena prehrana z veliko svežega sadja in zelenjave. Pri tem so se kot učinkovita dokazala tudi prehranska dopolnila, ki so povsem namensko ciljno usmerjena k potrebam imunskega sistema otrok, kot je na primer izdelek KinderImmun Dr. Wolz. Vzrok za šibek imunski sistem otrok je namreč zelo pogosto v šibkosti  naravnih obrambnih preprek, med katerimi je ena od pomembnejših črevesna flora. Na žalost je ta pri otrocih zaradi pogostega uživanja antibiotikov pogosto motena. Zaradi tega je KinderImmun zelo primeren tudi pri krepitvi črevesnega imunskega sistema. Tako poleg vitaminov (B, C in D) in cinka KinderImmun vsebuje tudi kakovostne mlečnokislinske bakterije in balastno snov inulin, kot tudi kolostrum in beta-D-glukane. Te sestavine krepijo imunski sistem in deluje še posebej učinkovito v fazah rasti in pri obremenitvah ali naporih. KinderImmun je nevtralnega okusa in se zelo dobro topi v tekočinah, otrokom ga lahko ponudimo tako, da ga sploh ne opazijo oziroma okusijo.

Imate dovolj magnezija?

Imate dovolj magnezija?

Magnezij je eden najpomembnejših mineralov, ki vsestransko prispeva k ohranjanju našega zdravja. Pa vendarle izsledki najnovejših raziskav kažejo, da kar četrtina ljudi zaužije manj magnezija, kot bi ga potrebovala.

Priporočena dnevna količina zaužitega magnezija naj bi bila po priporočilih za odraslega človeka (odvisno od starosti in spola) približno 300 do 350 mg na dan. Človeško telo sicer vsebuje okoli 26 g magnezija, od tega ga je 60 odstotkov v kosteh, kjer prispeva k njihovi trdnosti. Sicer pa ga samo ni sposobno proizvajati, zato ga moramo vnašati v prehrano.

Življenjsko pomemben mineral

Magnezij velja za odlično pomoč pri mišičnih krčih, zato po njem pogosto posegajo športniki po večjih naporih. A dejstvo je, da je njegova vloga v našem telesu večja, kot bi si sprva mislili, saj vpliva na delovanje več kot 500 encimov, udeleženih v različnih reakcijah v organizmu, nujno je potreben za gradnjo proteinov, nukleinskih kislin ali mitohondrijev, deluje kot naravni antagonist, pomembno vlogo pa ima tudi pri različnih presnovnih procesih, pri gradnji mišičnih in živčnih celic ter gradnji kosti in zob. Pomanjkanje je razlog za nastanek različnih obolenj ali celo za nenadno smrt, je na strokovnem predavanju, ki je bilo konec marca v Ljubljani, povedal prof. dr. Jürgen Vormann z nemškega Inštituta za nutricionistiko in preventivo.

Ko ga je premalo

Kadar ste utrujeni, napeti, razdražljivi in se težko zberete, je zelo verjetno kriva prav premajhna količina magnezija v telesu. Nekatere študije odkrivajo tudi povezavo med dolgotrajnim pomanjkanjem magnezija in razvojem hipertenzije in različnih kardiovaskularnih obolenj, kot so npr. aritmija, srčno popuščanje, motnje srčnega utripa ipd. Magnezij namreč preprečuje krče koronarnih arterij in skrbi za normalen srčni utrip. Pomaga tudi zavirati nastajanje krvnih strdkov. Nekateri strokovnjaki zato trdijo, da je prav pomanjkanje magnezija osnovni vzrok številnih nenadnih in nepojasnjenih smrti.

Diabetiki bolj na udaru

Številne raziskave pa opisujejo tudi povezavo med diabetesom in pomanjkanjem magnezija. Poznano je, da prenizek vnos lahko prispeva k inzulinski rezistenci. Sicer pa so sladkorni bolniki na splošno izpostavljeni večjemu tveganju za pomanjkanje in posledično tudi drugim obolenjem. Zaradi velikokrat okrnjene prehrane in predvsem drugačnega delovanja ledvic ter pogostega odvajanja vode lahko hitro izločijo prevelike količine magnezija. Še bolj izpostavljeni deficitu naj bi bili posamezniki z diabetesom tipa 2.

Manjko magnezija povzroča glavobole

Vzroki za glavobole in migrene so sicer različni, eden izmed njih je lahko tudi pomanjkanje magnezija. Raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki trpijo zaradi migrenskih napadov, pomanjkanje magnezija. Njegov deficit namreč vodi do preobčutljivosti mišičnih in živčnih vlaken. Posledica tega pa so napetosti v predelu ramen in vratu, ki nato povzročijo tenzijski glavobol. Hkrati se tudi zožijo žile v možganih, kar je poznan dejavnik, ki lahko sproži napad migrene.

Magnezij v prehrani

V rastlinskih in živalskih živilih je magnezij sicer zelo razširjen, vendar je njegova vsebnost zelo različna. Visok delež magnezija vsebujejo stročnice, zelenolistna zelenjava, proizvodi iz žitnih zrn. Kljub raznovrstni prehrani se lahko zgodi, da pride do primanjkljaja. Prekomeren stres namreč preprečuje učinkovito absorpcijo magnezija v telo. Tudi uživanje alkohola in jemanje nekaterih zdravil lahko vodi v primanjkovanje magnezija. Te težave so značilne tudi za nekatere kronične bolnike in starejše, saj se z leti upočasni absorpcija koristnih snovi iz hrane.

Kupite ga v lekarni

Zato je uživanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo magnezij, priporočljivo. Magnezij se običajno dobi v dveh oblikah – kot magnezijev oksid ali kot magnezijev citrat. Ker se organsko vezan magnezij v obliki citrata zelo dobro absorbira v celice, kjer potekajo biokemični procesi, ima številne blagodejne učinke, predvsem na mišice in tkiva. Magnezijev oksid, anorganska oblika magnezija, ki se zelo slabo absorbira, pa se običajno rabi za čiščenje debelega črevesa. Priporočamo tudi, da prehranska dopolnila z magnezijem kupujete v lekarni in ne v trgovinah in drogerijah.

V sodelovanju z OnaPlus.si.

Bi radi zmagali na maratonu?

Bi radi zmagali na maratonu?

Enostavnega recepta za zmago ni, zahtevnejši pa vsebuje ustrezni program treninga in prehrano – ter zadostne količine magnezija.

Volkswagen 22. Ljubljanski maraton je tako rekoč pred vrati in zadnje priprave na ta praznik teka so v najvišji prestavi. Preteči vseh 42 kilometrov tudi za izkušene športnike ni mačji kašelj. Ne le maraton, tudi njegova polovička je svojevrsten napor za telo. Zato moramo biti na takšen tekaški izziv dobro psihofizično pripravljeni in poskrbeti, da ima telo na voljo vsa potrebna hranila, ki jih dodajamo tudi med tekom. Ob tem ne smemo pozabiti na magnezij, ki velja za enega najpomembnejših mineralov, saj vsestransko prispeva k ohranjanju našega zdravja, predvsem pa pripomore pri normalnem delovanju mišic in živčnega sistema. Prav mišice pa so ob telesnih naporih, kot je tek, najbolj na preizkušnji.

Ne le športniki, vsi bi ga morali uživati
Magnezij  velja za odlično pomoč v primeru mišičnih krčev, zato po njem pogosto posegajo športniki po večjih naporih. A dejstvo je, da je magnezijeva vloga v našem telesu večja, kot bi si sprva mislili, saj vpliva na delovanje več kot 500 encimov, udeleženih v različnih reakcijah v organizmu, nujno je potreben za gradnjo proteinov, nukleinskih kislin ali mitohondrijev, deluje kot naravni antagonist, pomembno vlogo pa ima tudi pri različnih presnovnih procesih, pri gradnji mišičnih in živčnih celic ter gradnji kosti in zob. Pomanjkanje je razlog za nastanek različnih obolenj in lahko celo za nenadno smrt. Kljub temu pa izsledki najnovejših raziskav kažejo, da kar četrtina ljudi zaužije manj magnezija, kot bi ga potrebovala. Priporočena dnevna količina zaužitega magnezija je po priporočilih nemške zveze za prehrano za odraslega človeka (odvisno od starosti in spola) približno 300 do 350 mg na dan. Vedeti moramo, da človeško telo ni sposobno proizvajati magnezija, zato ga moramo vnašati s prehrano.

Kdaj ga je premalo
Utrujenost, napetost, razdražljivost, težave s koncentracijo so med znaki, katerih vzrok je najverjetneje prav premajhna količina magnezija v telesu. Tudi mišični krči v mečih ter napetost v vratnih, hrbtnih in ramenskih mišicah, ki se pojavijo naenkrat, pogosto ponoči med spanjem in med športnim udejstvovanjem, so težave, povezane tudi z mankom magnezija. Kaj se zgodi? Mišice naenkrat otrdijo in postanejo izjemno napete. Če ne ukrepamo, lahko mišični krč traja tudi več minut. Glavni vzrok je navadno pomanjkanje tekočin in mineralnih snovi. Če hkrati primanjkuje tudi magnezija, se vzdraženost mišic še okrepi in verjetnost pojavljanja krčev je izjemno velika.
Nekatere študije odkrivajo tudi povezavo med dolgotrajnim pomanjkanjem magnezija in razvojem hipertenzije in različnih kardiovaskularnih obolenj, kot so aritmija, srčno popuščanje, motnje srčnega utripa ipd. Magnezij namreč preprečuje krče koronarnih arterij in skrbi za normalen srčni utrip. Pomaga zavirati tudi nastajanje krvnih strdkov. Nekateri strokovnjaki zato trdijo, da je prav pomanjkanje magnezija osnovni vzrok številnih nenadnih in nepojasnjenih smrti.

Hrana, bogata z magnezijem
V rastlinskih in živalskih živilih je magnezij sicer zelo razširjen, vendar je njegova vsebnost različna. Visok delež ga vsebujejo stročnice, zelenolistna zelenjava, proizvodi iz žitnih zrn. Kljub raznovrstni prehrani se lahko zgodi, da pride do primanjkljaja. Namreč čezmeren stres preprečuje učinkovito absorpcijo magnezija v telo. Tudi uživanje alkohola in jemanje nekaterih zdravil lahko vodi v primanjkovanje magnezija. Težave zaradi pomanjkanja magnezija so značilne tudi za nekatere kronične bolnike in starejše, saj se z leti upočasni absorpcija koristnih snovi iz hrane.

Najraje v lekarni
Zato je uživanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo magnezij, priporočljivo. Magnezij se običajno dobi v dveh oblikah – kot magnezijev oksid ali kot magnezijev citrat. Ker se organsko vezan magnezij v obliki citrata zelo dobro absorbira v celice, kjer potekajo biokemični procesi, ima številne blagodejne učinke, predvsem na mišice in tkiva. Magnezijev oksid, anorganska oblika magnezija, ki se zelo slabo absorbira, pa se običajno uporablja za čiščenje debelega črevesa. Priporočamo tudi, da prehranska dopolnila z magnezijem kupujete v lekarni, in ne v trgovinah in drogerijah.

Prva pomoč pri krčih v mečih
Ali tudi vi trpite za krči v mečih, ki se običajno pojavijo ponoči in vas nenadoma vržejo iz mirnega spanca? Za tem se pogosto skriva pomanjkanje magnezija. Ko se to izravna, se težave hitro izboljšajo.

Preberite pet nasvetov, ki so vam lahko v pomoč za hitro olajšanje pri akutnih primerih.
1. Gibanje razbremenjuje

Krči v mečih se večinoma pojavijo ponoči. Da bi se hitro znebili bolečine, je najbolje vstati in hoditi po sobi. Ali pa v ležečem položaju nogo popolnoma iztegniti in z rokami prste na nogi rahlo povleči proti sebi. Z gibanjem se razbremeni utrujene mišice.

2. Napolnite zalogovnik magnezija
Vzrok za boleče napade krčev je pogosto nezadostna oskrba telesa z magnezijem. To povečuje razdražljivost živcev in mišic. Boleča napetost v spodnjem delu noge se pojavi, ko se raven magnezija v krvi zniža. Za nadomestitev pomanjkanja magnezija se priporoča vsaj 4-tedensko jemanje prehranskega dopolnila z magnezijem v visokih odmerkih. Kakovostna prehranska dopolnila je najbolje kupovati v lekarnah ali specializiranih prodajalnah, pri čemer je dobro biti pozoren tudi na obliko magnezijeve soli. Raziskave dokazujejo, da se zelo dobro absorbira magnezijev citrat, ki je organska magnezijeva sol in jo telo dobro sprejme.

3. Toplota sprošča
Krči v mečih so zapleteni: mišica brez opozorila nenadoma otrdi. Napad običajno traja nekaj časa, preden se mišica spet sprosti in bolečina mine. Toplota lahko ta proces pospeši: oprhajte meča s toplo vodo, pod noge si podložite termofor z vročo vodo ali ogreto blazino s polnilom, ki zadržuje toploto. Toplota namreč sprošča in pospešuje prekrvitev.

4. Masaža dobro dene
Nočni krči v mečih so zelo neprijetni: oseba se predrami iz mirnega spanca in se zgrabi za meča, ki so boleče otrdela. Masaža pogosto izboljša simptome. Mišice zato vedno obdelujte z rahlim pritiskom. To bo spodbudilo prekrvitev in sprostilo tkivo.

5. Izvajajte pritisk
Ob krču v mečih si po navadi želimo samo eno: da bi bolečina čim prej minila. Pri napadu si lahko pomagate tako: s palcem čvrsto pritisnite na točko, iz katere izhaja otrdelost. Tiščite deset sekund, nato popustite. Ponavljajte postopek tako dolgo, dokler se mišica ne sprosti.

 

V sodelovanju z Delom https://polet.delo.si/zdravje-prehrana/bi-radi-zmagali-na-maratonu.

Neprecenljivi mineral za telo in duha

Neprecenljivi mineral za telo in duha

Osmi na Zemlji, tretji v morju in četrti v človeškem telesu: magnezij, izjemno pomemben in vsestransko koristen mineral, je ključen pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja. V telesu sodeluje pri številnih procesih, odpravlja utrujenost in izčrpanost ter uravnava ravnovesje elektrolitov in delovanje mišičnega in živčnega sistema. Na zadosten vnos bi morali biti pozorni predvsem športniki, sladkorni in srčni bolniki, pa tudi nosečnice in doječe matere.

Največ, nekje do 65 odstotkov, ga imamo v kosteh in zobeh, preostanek se hrani v mišičnem tkivu in celicah, odstotek pa v krvi. Naše telo magnezija ne proizvaja samo, zato ga moramo vnesti z ustrezno prehrano – kar nam ob sodobnem načinu življenja, ki prinaša tudi uživanje nezdravih živil, vsaj po raziskavah sodeč ne gre najbolje. Toda življenjski slog je ključen za podporo temeljnih procesov v telesu, zanemarjanje vnosa magnezija pa nam lahko naprti kopico težav.

Magnezij deluje v tandemu s kalcijem, in sicer za uravnavanje električnih impulzov v celici, koncentracija magnezija v zdravih celicah pa je precej večja od kalcija. Magnezij ima eno od ključnih vlog pri gradnji in vzdrževanju kosti ter zob. Brez tega dragocenega minerala presnova ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ne bi bila mogoča. Sprošča mišice, preprečuje in odpravlja krče, pomaga uravnavati srčni utrip. Znižuje raven holesterola, nadvse pa ga priporočajo nosečnicam, saj pomirja maternične krče ter po nekaterih raziskavah celo zmanjšuje možnost splava in prezgodnjega poroda. In še, magnezij vse bolj opisujejo kot neprecenljiv mineral pri ohranjanju duševnega in pa nevrološkega zdravja: spodbuja normalo psihološko delovanje, in ker preprečuje nalaganje težkih kovin, naj bi zaviral celo razvoj parkinsonove in alzheimerjeve bolezni.

Magnezij deluje v tandemu s kalcijem, in sicer za uravnavanje električnih impulzov v celici, koncentracija magnezija v zdravih celicah pa je precej večja od kalcija. Magnezij ima eno od ključnih vlog pri gradnji in vzdrževanju kosti ter zob. Brez tega dragocenega minerala presnova ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ne bi bila mogoča. Sprošča mišice, preprečuje in odpravlja krče, pomaga uravnavati srčni utrip. Znižuje raven holesterola, nadvse pa ga priporočajo nosečnicam, saj pomirja maternične krče ter po nekaterih raziskavah celo zmanjšuje možnost splava in prezgodnjega poroda. In še, magnezij vse bolj opisujejo kot neprecenljiv mineral pri ohranjanju duševnega in pa nevrološkega zdravja: spodbuja normalo psihološko delovanje, in ker preprečuje nalaganje težkih kovin, naj bi zaviral celo razvoj parkinsonove in alzheimerjeve bolezni.

In kje ga najdemo? Najbolj slovi po svoji prisotnosti v mineralni vodi, sicer pa so  z njim bogati polnovredne žitarice, oreščki, bučna, sončnična in sezamova semena, mandlji, špinača, blitva, pira, paprika, temni fižol, krompir, fige, banane, papaja, grenivka, meso, mlečni izdelki, ribe, kava in čaj. Ob pomanjkanju lahko zdravnik priporoči prehranska dopolnila, ki vsebujejo magnezij.

V sodelovanju z Delo, d.d.

Zakisanost telesa vodi v bolezen

Zakisanost telesa vodi v bolezen

Raziskovalci z vsega sveta zadnja leta veliko govorijo o pomembnosti kislinsko-bazičnega ravnovesja. Ko se telo nahaja v pH ravnovesju, ste deležni izvrstnega zdravja. A ko telo ne deluje pravilno, se začnejo razvijati bolezni, ki posledično pripeljejo do različnih težav – od zmanjševanja kostne mase do prezgodnjega staranja in drugih tegob.

Kot sta dr. Susan E. Brown in Larry Trivieri ml. v knjigi Alkanizirajte se v praksi (založba Chiara) zapisali, svoje telo dobesedno silimo, da dela v neprimernem biokemijskem nivoju. »Prilagajanje telesa že na rahlo obliko metabolične zakisanosti se kaže v stresu in napetosti, tadva pa ustvarjata plodno gojišče za nastanek različnih oblik kroničnih bolezni,« je moč prebrati iz knjige. Ravno tako opozarjata: »Ker s svojim načinom prehranjevanja korenito vplivate na lastno kislinsko-bazično ravnovesje (v dobrem in slabem pomenu), se lahko vprašate, kako nadomestiti morebitne nezdrave prehranjevalne navade z varnimi in praktičnimi, ne da bi morali uvesti drastične spremembe.«

Težava zakisanosti tudi v hrani
V naši hrani oz. živilih je vedno manj mineralnih snovi (makro in mikromineralov) zaradi spremenjene sestave zgornjih plasti zemlje, ki je posledica kislega dežja. Poleg tega sta način intenzivne kmetijske proizvodnje in industrijska predelava glavni vzrok za vedno skromnejšo sestavo mineralnih snovi v vseh prehrambnih izdelkih. Uživanje hitro pripravljenih in gotovih živil z visokim deležem beljakovin (mesa), maščob, ogljikovih hidratov v obliki sladkorja, testenin, kruha in peciva so glavni vzroki za zakisanost telesa. Če temu dodamo še premajhno količino sveže zelenjave in sadja ob pitju sladkih pijač namesto navadne vode, postane zakisanost kronično stanje.
Prehrana naših prednikov iz kamene dobe in kasneje je vsebovala približno 78 odstotkov bazične rastlinske hrane v obliki listov, rastlin, semen, oreškov in sadežev ter le manjši delež, približno 22 odstotkov, beljakovin živalskega porekla in dela ogljikovih hidratov, medtem ko je razmerje hranilnih snovi v prehrani naše zahodne civilizacije ravno obratno. Žal se naša genska osnova, prilagojena na pretežno bazične hranilne snovi, v obdobju po spremenjenem načinu prehrane po agrarni revoluciji pred 10.000 leti (in še posebej med moderno industrijsko predelavo hrane) ni spremenila, zaradi česar se danes pojavljajo številne kronične bolezni.

Zakisanost zaradi stresa in diet
Naglica in duševno-telesne obremenitve vplivajo na biokemijo telesnih tekočin in dobesedno vodijo v stanje kronične zakisanosti. Seveda nam športna aktivnost ne škoduje, ker se človek povprečno giblje premalo, vendar pa mora ob rednih fizičnih naporih čim prej nadomestiti bazične mineralne snovi. Podobno velja tudi za različne shujševalne diete in postne kure oz. postenje, kjer je treba paziti na povečano sproščanje kislih presnovnih produktov med razgradnjo telesnih tkiv (beljakovine in maščobni depoji), ki močno obremenjujejo kislinsko-bazično ravnovesje. Zato je treba telesu dodajati primerno dnevno količino bazičnih mineralnih snovi (v obliki primerne mešanice bazičnih vitalnih mineralov), da bi preprečili prekomerno črpanje telesnih mineralnih rezerv iz kosti.

S povečanjem nastajanja kislin v telesu pa imajo probleme tudi kadilci, tisti, ki uživajo v pivu, močnih alkoholnih pijačah, zagotovo škodijo tudi sladke gazirane pijače ki povečujejo kislost v telesu. Vsako obolenje, zlasti če se zdravi z antibiotikom, pa še dodatno obremeni oziroma spremeni presnovo in posledično pripomore k zakisanosti telesa.

Živila, ki nam pomagajo
Hranila, bogata z magnezijem, kalcijem in kalijem. Ta poskrbijo za nevtralen ali bazičen pH. Tak pH kostem pomaga, da absorbirajo kalcij in so na ta način bolj trdne. Sveže sadje in zelenjava sta najboljša vira bazičnega kalija (še posebej rozine in špinača).

Živila, ki se jih izogibamo
Procesirana hrana, hrana, vložena v kozarce, obroki v restavraciji, še posebno hitra hrana. Kar je ironično, je, da milijone ljudi uživa mlečne izdelke, bogate s kalcijem (mleko, sir, jogurt), da bi obdržali kosti. Ampak večina mlečnih izdelkov povzroča zakisanost. To morda razloži dejstvo, zakaj je v nekaterih državah visoka stopnja osteoporoze, čeprav veliko ljudi uživa velike količine mlečnih izdelkov.

Kako jesti za uravnotežen pH?

Omejite vnos soli. Sol je sestavljena iz natrija in klorida. Ta kombinacija vodi v nizko zakisanost. Zdravi ljudje potrebujejo le 1.300 mg natrija na dan. Ko nakupujete živila, preberite nalepko s sestavo. Raje se odločite za svežo hrano in ne kupujte vnaprej pripravljenih obrokov, ki navadno vsebujejo ogromno soli.

Jejte veliko zelenjave. Stremite k temu, da bo ena tretjina vaših obrokov sestavljena iz sveže ali zamrznjene zelenjave in sadja. Ne kupujte zelenjave v pločevinkah, saj vsebujejo dodano sol, konzervirano sadje pa vsebuje dodan sladkor. Zdrav nasvet je tudi, da polovico krožnika napolnite z zelenjavo, četrtino z ribo ali drugimi beljakovinami, preostalo četrtino pa z manjšim delom škroba (sladki krompir, rjav riž).

Pijte dovolj vode vsak dan. Izogibajte se sladkanim pijačam, alkoholu, kavi, ki še dodatno poveča dehidracijo. Voda je tudi v sadju in zelenjavi. Če pojeste manj sadja in zelenjave, je sploh pomembno, da pijete dovolj vode. Nasvet: v vodo dodajte sok limone, ki deluje bazično.

Živila, ki delujejo kislo: govedina, kruh in pekovska peciva (bela in rjava moka), kosmiči (vsi, tudi polnozrnati), mleko, svinjina, riž (beli), testenine, krompir.

Živila, ki delujejo ekstremno kislo: alkohol, kruh (polnozrnat), sir, piščanec, umetna sladila (aspartam, saharin), kava in črn čaj, jajca, oreščki (orehi, arašidi), riž (rjavi), klobase.

Živila, ki delujejo bazično: sadje, zelenjava.

Živila, ki delujejo ekstremno bazično: kokosova voda, datlji, rozine, špinača.

 

V sodelovanju z revijo Nika

S KindeImmunom do barvic Moped

S KindeImmunom do barvic Moped

Če kupite štiri izdelke KinderImmun (prašek ali vrečice) in nam pošljete štiri račune, prejmete kakovostne barvice Moped. Veljajo samo računi, na katerih bodo datumi nakupov, opravljenih med 1. 9. 2017 in 30. 4. 2018.

Velja za nakupe v lekarnah, specializiranih prodajalnah in za nakupe prek spletne trgovine www.vivalis.si.

 

Preberite, kaj o Magnesium-Diasporal pravi zdravnica Ana Debevc Prašnikar

Preberite, kaj o Magnesium-Diasporal pravi zdravnica Ana Debevc Prašnikar

Obiščite blog Ane Debevc Prašnikar, ki piše o prehranskih dodatkih za otroke.

“Magnezij je eden mojih najljubših mineralov. Na celičnem nivoju ima zelo pomembne funkcije in znano je, da je pomanjkanje magnezija epidemično.”

Preberite več na http://antiageanasan.com/zdravje-otrok-2-del-prehranski-dodatki-vitamini-in-minerali/.

Vzroki za zakisanje telesa

Vzroki za zakisanje telesa

Telo se na današnji način življenja odzove z zakisanjem. Veliko je vzrokov, ki nas v pravem pomenu besede zakisajo. Med te dejavnike spadajo vplivi iz okolja, način življenja in prehrana.

Zakisanost zaradi vpliva okolja in prehrane
V naši hrani oz. živilih je vedno manj mineralnih snovi (makro in mikromineralov) zaradi spremenjene sestave zgornjih plasti zemlje, ki je posledica kislega dežja. Poleg tega sta način intenzivne kmetijske proizvodnje in industrijska predelava glavni vzrok za vedno skromnejšo sestavo mineralnih snovi v vseh prehrambnih izdelkih. Uživanje hitro pripravljenih in gotovih živil z visokim deležem beljakovin (mesa), maščob, ogljikovih hidratov v obliki sladkorja, testenin, kruha in peciva so glavni vzroki za zakisanost telesa. Če temu dodamo še premajhno količino sveže zelenjave in sadja ob pitju sladkih pijač namesto navadne vode, postane zakisanost kronično stanje.
Prehrana naših prednikov iz kamene dobe in kasneje je vsebovala približno 78 % bazične rastlinske hrane v obliki listov, rastlin, semen, oreškov in sadežev ter le manjši delež, približno 22 % beljakovin živalskega porekla in dela ogljikovih hidratov, medtem ko je razmerje hranilnih snovi v prehrani naše zahodne civilizacije ravno obratno. Žal se naša genska osnova, prilagojena na pretežno bazične hranilne snovi, v obdobju po spremenjenem načinu prehrane po agrarni revoluciji pred 10.000 leti (in še posebej med moderno industrijsko predelavo hrane) ni spremenila, zaradi česar se danes pojavljajo številne kronične bolezni.

Zakisanost zaradi psihičnega in telesnega stresa
Naglica in duševno-telesne obremenitve vplivajo na biokemijo telesnih tekočin in dobesedno vodijo v stanje kronične zakisanosti. Seveda nam športna aktivnost ne škoduje, ker se človek povprečno giblje premalo, vendar pa mora ob rednih fizičnih naporih čim prej nadomestiti bazične mineralne snovi.

Zakisanost zaradi shujševalnih diet in postnih kur oz. postenja
Shujševalne diete imajo gotovo svoj pomen za vrnitev telesa v njegovo optimalno težo in za razstrupljanje, ki je danes še posebej pomembno. Med hujšanjem in postenjem pa je treba paziti na povečano sproščanje kislih presnovnih produktov med razgradnjo telesnih tkiv (beljakovine in maščobni depoji), ki močno obremenjujejo kislinsko-bazično ravnovesje. Zato je treba telesu dodajati primerno dnevno količino bazičnih mineralnih snovi (v obliki primerne mešanice bazičnih vitalnih mineralov), da bi preprečili prekomerno črpanje telesnih mineralnih rezerv iz kosti.

Zakisanost zaradi nikotina, piva, kole in podobnih pijač
Seveda velja pravilo zmernosti, vendar kajenje, uživanje piva, močnih alkoholnih pijač in kokakoli podobnih pijač povečuje nastajanje kislin v telesu. Tu velja nasvet, da spremenimo uživanje omenjenih sredstev in jih nadomestimo s povečanim dodajanjem mineralnih snovi.

Zakisanost pri različnih obolenjih
Vsako obolenje je za telo velika obremenitev še zlasti zaradi spremenjene presnove in posledične zakisanosti. Pri vsakem obolenju lahko olajšamo delovanje številnih organov, zlasti izločevalnih (ledvice) z dodajanjem bazičnih vitalnih mineralov.