Vzroki za zakisanje telesa

Telo se na današnji način življenja odzove z zakisanjem. Veliko je vzrokov, ki nas v pravem pomenu besede zakisajo. Med te dejavnike spadajo vplivi iz okolja, način življenja in prehrana.

Zakisanost zaradi vpliva okolja in prehrane
V naši hrani oz. živilih je vedno manj mineralnih snovi (makro in mikromineralov) zaradi spremenjene sestave zgornjih plasti zemlje, ki je posledica kislega dežja. Poleg tega sta način intenzivne kmetijske proizvodnje in industrijska predelava glavni vzrok za vedno skromnejšo sestavo mineralnih snovi v vseh prehrambnih izdelkih. Uživanje hitro pripravljenih in gotovih živil z visokim deležem beljakovin (mesa), maščob, ogljikovih hidratov v obliki sladkorja, testenin, kruha in peciva so glavni vzroki za zakisanost telesa. Če temu dodamo še premajhno količino sveže zelenjave in sadja ob pitju sladkih pijač namesto navadne vode, postane zakisanost kronično stanje.
Prehrana naših prednikov iz kamene dobe in kasneje je vsebovala približno 78 % bazične rastlinske hrane v obliki listov, rastlin, semen, oreškov in sadežev ter le manjši delež, približno 22 % beljakovin živalskega porekla in dela ogljikovih hidratov, medtem ko je razmerje hranilnih snovi v prehrani naše zahodne civilizacije ravno obratno. Žal se naša genska osnova, prilagojena na pretežno bazične hranilne snovi, v obdobju po spremenjenem načinu prehrane po agrarni revoluciji pred 10.000 leti (in še posebej med moderno industrijsko predelavo hrane) ni spremenila, zaradi česar se danes pojavljajo številne kronične bolezni.

Zakisanost zaradi psihičnega in telesnega stresa
Naglica in duševno-telesne obremenitve vplivajo na biokemijo telesnih tekočin in dobesedno vodijo v stanje kronične zakisanosti. Seveda nam športna aktivnost ne škoduje, ker se človek povprečno giblje premalo, vendar pa mora ob rednih fizičnih naporih čim prej nadomestiti bazične mineralne snovi.

Zakisanost zaradi shujševalnih diet in postnih kur oz. postenja
Shujševalne diete imajo gotovo svoj pomen za vrnitev telesa v njegovo optimalno težo in za razstrupljanje, ki je danes še posebej pomembno. Med hujšanjem in postenjem pa je treba paziti na povečano sproščanje kislih presnovnih produktov med razgradnjo telesnih tkiv (beljakovine in maščobni depoji), ki močno obremenjujejo kislinsko-bazično ravnovesje. Zato je treba telesu dodajati primerno dnevno količino bazičnih mineralnih snovi (v obliki primerne mešanice bazičnih vitalnih mineralov), da bi preprečili prekomerno črpanje telesnih mineralnih rezerv iz kosti.

Zakisanost zaradi nikotina, piva, kole in podobnih pijač
Seveda velja pravilo zmernosti, vendar kajenje, uživanje piva, močnih alkoholnih pijač in kokakoli podobnih pijač povečuje nastajanje kislin v telesu. Tu velja nasvet, da spremenimo uživanje omenjenih sredstev in jih nadomestimo s povečanim dodajanjem mineralnih snovi.

Zakisanost pri različnih obolenjih
Vsako obolenje je za telo velika obremenitev še zlasti zaradi spremenjene presnove in posledične zakisanosti. Pri vsakem obolenju lahko olajšamo delovanje številnih organov, zlasti izločevalnih (ledvice) z dodajanjem bazičnih vitalnih mineralov.