Zakisanost organizma kriva tudi za bolečine v križu?

Odsotnost alkalnih živil (predvsem zelenjave in sadja) v prehrani in obroki, v katerih prevladujejo predvsem kisla živila, kot so meso, ribe, številne žitarice in mlečni izdelki, skupaj s splošnim nezdravim življenjskim slogom, vodi v zakisanje organizma in posledično v različne zdravstvene težave in bolezni. Hkrati pa s staranjem naše telo izgublja tudi zmožnost nevtralizacije kislin, pridruženo tudi ledvice – organ, ki je med drugim zadolžen tudi za čiščenje strupov iz organizma, z leti deluje vedno slabše. Tako je poznano, da prav zakisanost lahko povzroča težave s prebavnim, kardiovaskularnim in tudi mišičnim sistemom. Zaradi nje se poveča tudi možnost za različna vnetja, bolečine, pojavi se izčrpanost in poslabšanje kognitivnih funkcij, je na strokovnem predavanju z naslovom Kronična acidoza: dejstvo ali mit, ki je potekalo konec marca v Ljubljani, razložila Dr. Tanja Werner, vodja Oddelka za zdravila in razvoj iz nemške farmacevtske družbe Protina.

Zakisano telo – nižji prag za bolečine
Raziskave so pokazale, da bolj kot je naše telo zakisano, hitreje občuti bolečine in prav kronične bolečine v križu naj bi bile posledica zakisanosti, ki se jih lahko lajša z doseganjem kislinsko – bazičnega ravnovesja. To ugotavljajo tudi strokovnjaki v Basici, kjer so z raziskavo želeli preveriti, ali prehranski dodatki v obliki alkalnih mineralov, kot je Basica, lahko vplivajo na kronične bolečine v križu. V raziskavo so vključili 82 bolnikov s tovrstnimi težavami, ti so vsak dan zaužili 30 g prehranskega bazičnega multimineralnega dodatka Basica, in sicer v obdobju štirih tednov. Bolečine, ki so jih imeli ti posamezniki, so izmerili na osnovi ARS lestvice (ang. Arhus low back pain). Ugotovili so, da so se po štirih tednih uživanja bazičnega dodatka tem posameznikom bolečine zmanjšale, prav tako se jim je zmanjšala okorelost v gibanju in so lahko postali bolj aktivni.

Kakšna živila uživate?
Z ustreznim kislinsko – bazičnim ravnovesjem se v telesu vzpostavi tudi primeren pH (merilo za kislost ali bazičnost), ki je pravzaprav bistven za pravilno delovanje gradnikov našega telesa – celic. V kislem organizmu se proces gradnje ne odvija na zdrav način. Ph se giblje med 1 in 14. Najmočnejša kislina ima pH-vrednost 1, najmočnejša baza pa 14. Nevtralna tekočina ima vrednost 7. Pri normalno zdravem organizmu je stanje rahlo v bazičnem področju. V različnih delih telesa oz. organih je vrednost pH različna, ker je v vsaki fazi presnove v posameznem organu potrebna različna koncentracija kislin za optimalen potek funkcije posameznih organov.

Kaj se morda dogaja v organizmu lahko preverimo že na osnovi naše vsakodnevne prehrane. Ali so na našem krožniku živila, ki so kisla ali bazična oz. katerih je več? Sicer pa simptome zakisanosti lahko opazimo že pri splošnem počutju: pojavi se lahko utrujenost in izčrpanost, večja občutljivost na stres in nervoznost, slabša koncentracija in tudi slabša telesna kondicija. Kasneje ima lahko oseba težave z mišicami in sklepi pa spremembe na koži, laseh in nohtih ter zmanjšano imunsko odpornost. Zadosten vnos baz, ki delujejo proti kronični zakisanosti ter prispevajo k razbremenitvi telesa, je tako nujen.

Oskrbite telo z bazičnimi minerali
Za razkisanje organizma je torej v telo treba vnesti dragocene mikroelemente in bazične minerale, ki bodo postopoma pomagali pri vzpostavljanju kislinsko–bazičnega ravnovesja in do boljšega počutja. Zato je na voljo tudi novo Basica Vital pur prehransko dopolnilo – bazični prašek, ki je sicer primeren tudi za diabetike, vegane in alergike, saj ne vsebuje laktoze, glutena, sladkorja, sladil, barvil in ojačevalcev okusa. Vsebuje 100-odstotno organske mineralne spoijne. Basica Vital pur stabilizira kislinsko – bazično ravnovesje, zmanjša utrujenost in izčrpanost, podpira duševno vitalnost in zagotavlja energijo in novo moč.

 

V sodelovanju z revijo Za moje zdravje