Vitamini in minerali v nosečnosti

Zdrav način življenja, kamor sodi seveda tudi zdrav način prehranjevanja, je še posebej v nosečnosti ključen. Nosečnice namreč potrebujejo minerale in vitamine ne le zase, pač pa tudi za zdrav razvoj otroka. Predvsem morajo biti pozorne na folno kislino, jod in železo, saj se potrebe po njih v nosečnosti povečajo. Najboljše je seveda, če se že pred nosečnostjo pripravijo … Vedno seveda ni in ne more biti tako, dobro pa je vedeti, kaj in kako uživati, da bo nosečnost potekala brez težav ter da bo novorojeni otrok zdrav.

Folna kislina
Folno kislino je treba uživati vsaj do 12. tedna nosečnosti, in sicer 400 mikrogramov vsak dan, saj se v telesu ne nalaga, višek pa telo izloči. V primeru folne kisline je nujno uživanje prehranskega dodatka z aktivno folno kislino, saj je z običajno prehrano ne moremo zaužiti dovolj. Pomembna je pri razvoju zarodka, zlasti za razvoj osrednjega živčnega sistema, normalizacijo delovanja možganov in tvorbo rdečih krvnih telesc. Pomanjkanje folatov lahko povzroči nepravilno zaprtje nevralne cevi pri plodu. Posledice so lahko hude razvojne napake okostja in centralnega živčnega sistema. Živila, sicer bogata s folati, so brokoli, špinača, pomaranče, solata, jajca, jetra in kvas.

Železo
Železo je mineral, ki ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina ter pri delovanju nekaterih encimov. Med drugim prenaša kisik v posteljico in celice. V nosečnosti se potrebe po železu povečajo za približno 50 %. Nosečnice ga lahko dobijo z uživanjem temno zelene zelenjave, pustega rdečega mesa, fižola, leče, jajc, orehov, suhega sadja in žit, pa tudi v obliki prehranskih dodatkov. Če je pomankanje tako veliko, da vodi v slabokrvnost, je potrebno tudi zdravljenje s pripravki železa, ki jih predpiše zdravnik. Pomanjkanje železa lahko vodi v slabokrvnost, njene posledice pa so utrujenost, zmanjšana koncentracija, brezvoljnost, zmanjšana odpornost, omotica in bledica.
Maščobne kisline omega-3
Omega-3 maščobne kisline so pomembne za pravilen razvoj živčevja, možganov in očesne mrežnice ploda. Esencialne omega-3 maščobne kisline  so prisotne v žitih, oreščkih, zeleni zelenjavi, ribjem olju, ribah, sojinem in ogrščičnem olju, kiviju in jajcih. Pomanjkanje maščobnih kislin omega-3 lahko vodi do poporodne depresije, počasnejšega razvoja otroka, poveča pa se tudi možnost prezgodnjega poroda.

Magnezij
Potreba po magneziju se v nosečnosti poveča zaradi hormonskih sprememb nosečnice in hitre rasti ploda. Nosečnica vsak dan potrebuje med 300 in 350 mg magnezija. Zgodnji znak pomanjkanje magnezija v nosečnosti se kaže v mišičnih krčih, izrazito pomanjkanje magnezija pa lahko privede celo do prezgodnjega poroda. Težave se lahko pokažejo tudi  kot mravljinčenje ali odrevenelost v rokah in nogah, kot povečana razdraženost ali depresivno razpoloženje, vpliva pa tudi na pojav visokega krvnega tlaka in omotice. Največ magnezija vsebujejo oreščki, bučna in sončnična semena, stročnice, banane, kivi, koromač, krompir, riž in čokolada. Zaradi osiromašene prehrane se magnezij lahko nadomešča s prehranskimi dopolnili.

Vitamin B12
Nahaja se večinoma v beljakovinah živali, npr. v pustem mesu, ribah, jajcih in delno posnetem mleku. Zaradi tega morajo biti še posebej pazljive veganke in vegetarijanke. Posledice pomanjkanja vitamina B12, kot so slabokrvnost in njene posledice ter druge hematološke in metabolne motnje, se lahko pojavijo že med nosečnostjo, kasneje pa tudi pri otroku.

Jod
Potrebe po jodu se v času nosečnosti nekoliko povečajo, zato je priporočljivo zmerno soljenje hrane z jodirano soljo. Jod se sicer nahaja predvsem v mesnih in mlečnih izdelkih. Njegovo uživanje je pomembno za normalno delovanje ščitnice. Pri težavah s ščitnico je potreben posvet z ginekologom.

Kalcij
Potrebe po kalciju se med nosečnostjo sicer ne povečajo, a ga z običajno prehrano že tako izredno težko dovolj zaužijemo. Največ kalcija najdemo v mlečnih izdelkih, zeleni zelenjavi, ribah (predvsem v sardinah) in sojinih izdelkih.

Torej, kaj in kako jesti in kaj in koliko dodajati?
Poznamo kup »pravil« in »modrosti«, kaj nosečnica lahko je, česa nikakor ne sme in kaj absolutno mora. Tudi v tem prispevku ne boste našli absolutne resnice in natančnih navodil. Vsekakor pa je nujno, da bodoče mamice uživajo zdravo in raznovrstno hrano, pijejo dovolj tekočine, se stanju primerno rekreirajo … Svoje mesto pa imajo seveda tudi prehranski dodatki, ki jih je na trgu kar nekaj, zato se je o njihovem jemanju smiselno pogovoriti z osebnim ginekologom.

 

V sodelovanju z revijo Doktor