Ste ves čas utrujeni, čeprav dovolj spite?

Čeprav so dnevi daljši in temperature višje, ste vi nenehno utrujeni, imate zelo malo energije in ste brez volje. Čeprav dovolj spite, ste zaspani in bi najraje spali sredi belega dneva. Niste edini! Morda vas daje spomladanska utrujenost, ki se pojavi konec marca oziroma v drugi polovici marca, traja pa do sredine ali konca aprila, pri nekaterih pa še dlje. Kateri so vzroki za spomladansko utrujenost in ali si pri tem sploh lahko kako pomagamo?

Pomlad je res prinesla daljše in toplejše dneve z več več sonca, marsikdo pa v teh pomladnih dneh sploh ne uživa, saj namesto navala energije občuti izčrpanost, utrujenost, zaspanost in brezvoljnost. Pri nekaterih se pojavljajo tudi večja občutljivost na vremenske oziroma temperaturne spremembe, omotičnost, razdražljivost, glavoboli in včasih celo bolečine v sklepih. Pri nekaterih se to kaže kot zmanjšana delovna storilnost. Vse to so tipični simptomi spomladanske utrujenosti, za katero trpi kar precej ljudi.

Čeprav vzroki za spomladansko utrujenost še niso v celoti pojasnjeni, strokovnjaki navajajo slednje:

Porušeno hormonsko ravnovesje
Pozimi v našem telesu prevladujejo drugi hormoni kot v pomladnih mesecih. Čez zimo se telesne rezerve serotonina, znanega tudi kot hormon sreče, izčrpajo in zaradi pomanjkanja svetlobe prevladuje spalni hormon melatonin. Ker se spomladi dnevi daljšajo, se povečuje tudi sinteza serotonina, razmerje melatonina in seratonina se začne počasi obračati. V tem času se poveča tudi tvorba endorfinov, estrogenov in testosterona. Vse to močno obremeni telo, kar se kaže kot povečana utrujenost.

Nihanje temperatur
Spomladi temperature zelo nihajo. Jutra in večeri so lahko hladni, ozračje pa se čez dan pogosto toliko segreje, da ne rabimo jaken. Vse pogosteje se dogaja tudi, da so nihanja velika iz dneva v dan. Nekaj deževnim in mrzlim dnem velikokrat sledijo celo za petnajst stopinj toplejši in sončni dnevi. Takšno nihanje zunanjih temperatur ima seveda vpliv tudi na naše telo. Dvig temperatur namreč povzroči, da se telo začne ohlajati. Žile se razširijo, zato krvni tlak pade. Takšen nenaden padec tlaka pa se kaže ravno kot utrujenost, celo kot omotica in slabost.

Premalo gibanja in slabe prehranjevalne razvade
Če se pozimi premalo gibamo, preveč pojemo in če jemo hrano, ki zakisa naš organizem (mesni in mlečni izdelki, izdelki iz žit, tudi polnozrnatih), po drugi strani pa uživamo premalo vitaminov in mineralov ter premalo sadja in zelenjave, imamo nekoliko več možnosti, da nas v pomladnih dneh ulovi sezonska utrujenost. Spomladi postaja telo bolj aktivno, z daljšanjem dneva se hkrati pospeši se metabolizem. Zaradi pospešene presnove telo porablja več energije in to lahko čutimo kot utrujenost.

Premalo tekočine
Če slabi prehrani in pomanjkanju gibanja dodamo še premalo zaužite tekočine, predvsem navadne vode, tudi to vodi v zakisanost organizma, kar povzroča utrujenost in pomanjkanje energije.

Kako si pomagati pri spomladanski utrujenosti?
Pri premagovanju utrujenosti lahko največ naredimo kar sami. Ključna sta zdravo prehranjevanje (čas je za razkisanje telesa, tu so nam v pomoč prehranska dopolnila za razkisanje telesa Basica) in dovolj gibanja. Jesti moramo veliko sadja in zelenjave, da telo napolnimo z vitamini in minerali. Ne smemo pozabiti na zadostne količine vode, kajti če organizmu primanjkuje vode, smo bolj utrujeni. Utrujenost bomo pregnali tudi s telesno aktivnostjo. Če niste v dobri telesni pripravljenosti in so vam kolesarjenje, tek, rolanje zaenkrat še prevelik zalogaj, se lahko za začetek večkrat tedensko odpravite na dolge sprehode. Svež zrak, vedno toplejši sončni žarki in predvsem veliko svetlobe vam bodo dobro deli.