Ste se v službo vrnili utrujeni? Je bilo decembra preveč nezdrave hrane?

Če ste odgovorili z DA, je vaš organizem verjetno zakisan. Ali ste vedeli, da tudi potica in alkohol zakisata organizem? Januarja je čas za detox oziroma razkisanje.

Praznično prenajedanje

V času praznikov se ljudje sprostijo tudi pri hrani. Uživajo preveč hrane, preveč nezdrave hrane, pogosto pa ob tem zaužijejo tudi več alkohola. Vse to je velika preizkušnja za želodec in črevo. Že same priprave na praznike nas pogosto obremenjujejo, kar seveda vpliva tudi na našo prebavo. Svoje pa doda še nenehno prehranjevanje, prenajedanje, saj mora med prazniki želodec prebaviti kakšen kos mesa preveč, alkohol, jedi, ki vsebujejo veliko maščobe in sladkorja. V povprečju se med prazniki zredimo za 1,5 kg.

Jedi z veliko kalorijami imajo majhen volumen, želodec se ne napolni zlahka, zato želodčna in črevesna stena ne pošljeta signala, da sta želodec in črevo polna. Zaradi tega naravni občutek polnosti želodca zataji. Hrana, ki ima veliko maščobe in sladkorja, vsebuje malo balastnih snovi (vlaknin), kar negativno vpliva na prebavo in lahko nemalokrat vodi do zaprtja. Občutek imamo torej, da nam je hrana obležala v želodcu, pojavijo se napihnjenost, napenjanje, krči in bolečine v želodcu, kislo spahovanje, vračanje želodčne kisline nazaj v požiralnik (refluks), zaprtje … Pri ljudeh, ki imajo težave z žolčnimi kamni, se lahko pojavijo krči, bolečine, slabost, bruhanje, simptomi, podobni zgagi, slaba prebava, napenjanje, spahovanje.

Za zakisanost ste že slišali
O zakisanosti govorimo, ko naše telo vsebuje preveč kislin. Zakisanost se pojavi, ko naša pljuča in ledvice ne zmorejo vzdrževati pH vrednosti v ravnovesju. Pri zakisanosti gre za porušeno kislinsko-bazično ravnovesje v telesu. To ravnovesje je pogosto porušeno zaradi oslabljene telesne zmožnosti odstranjevanja kislih odpadkov, ki ves čas nastajajo pri presnovnih procesih v naših celicah.
Če želimo biti zdravi, mora biti naše telo v stanju kislinsko-bazičnega ravnovesja (s kisikom nasičena arterijska kri je za optimalno zdravje nekoliko bazična, njena pH vrednost je med 7,365 in 7,45). Celice za svoje pravilno delovanje jemljejo življenjsko potrebne hranilne snovi in kisik iz krvnega obtoka, obenem pa izločajo celične odpadke. Obe nalogi lahko optimalno opravljajo le, če je telo v rahlo bazičnem stanju.

Kakšni so znaki oziroma posledice zakisanosti?
Kronična utrujenost, kronično pomanjkanje energije, slabo razpoloženje, depresija, nervoza, mrzle roke in noge, nagnjenost k okužbam, motnje spanja, nespečnost, zmanjšana sposobnosti koncentracije, slab spomin, spremembe na koži (akne, razni izpuščaji), občutljivi zobe (zlasti na sladko in mrzlo), vnetju dlesni, slab zadah, izpadanje las, krhki nohti, mišični krči, razne oblike bolečin (išias, revmatizem), migrene, celulit, diabetes, bolezni srca in ožilja, prebavne težavah, alergije, težave s ščitnico …

Kako si pri zakisanosti lahko pomagamo sami?
Da bomo v dobri formi, moramo pri prehrani najti ravnovesje med vnosom kislih in bazičnih snovi. Idealna kombinacija za uravnotežen pH je 80 odstotkov živil z bazičnim in 20 odstotkov s kislinskim učinkom. Dobro je slediti tudi naslednjim priporočilom:

  • Sadja in zelenjave ne smete uživati hkrati (povzročata zmerno kislost). Sveže sadje se v tankem črevesju hitro prebavi (75–90 minut), medtem ko lahko razgradnja nekaterih vrst zelenjave traja tudi do tri ure.
  • Sadja in hrane, ki vsebuje škrob, ne zaužijte skupaj, saj bo prišlo do fermentacije v želodcu in nastanka zmerno kislega okolja.
  • Škrob in zelenjava se odlično ujemata, zato so zelo priporočljive kombinacije riža ali krompirja s kuhanim brokolijem, korenjem ali čebulo. Ne kombinirajte pa v enem obroku dveh škrobnih živil, kot sta krompir in riž.
  • Škroba in beljakovin ni priporočljivo kombinirati, saj ustvarjajo močno kislost. Škrob in beljakovine se neprebavljeni zadržujejo v želodcu in črevesju, dokler se ne začne proces gnitja, pri čemer nastaja zelo kislo okolje, ki ustvarja odlične razmere za razvoj bakterij in bolezni.

V pomoč so tudi prehranska dopolnila Basica
Izdelki Basica vsebujejo dovolj bazičnih mineralov in mikroelementov, da razkisajo naše telo. Bazične snovi v izdelkih Basica so organske snovi v obliki citratov, ki se vsrkajo šele v tankem črevesju in imajo zelo visoko biološko razpoložljivost. Citrati imajo izjemno sposobnost nevtraliziranja presežka kislih presnovkov in zato učinkovito pomagajo pri vzpostavitvi kislinsko-bazičnega ravnovesja. Govorimo o mineralih, kot so cink, kalcij, magnezij, natrij, železo, baker, krom, selen. Izdelki Basica stabilizirajo kislinsko-bazično ravnovesje, zmanjšajo utrujenost in izčrpanost, podpirajo duševno vitalnost ter zagotavljajo energijo in novo moč. Več o najnovejšem izdelki Basica Vital pur, ki jo lahko mešate tudi v hrano ali pijačo, preberite TUKAJ.