Ste se v službo vrnili utrujeni? Bi vam prav prišel dopust po dopustu?

Če ste odgovorili z DA, je vaš organizem verjetno zakisan. Ali ste vedeli, da tudi potica in alkohol zakisata organizem? Januarja je čas za detox oziroma razkisanje.

Za zakisanost ste že slišali
O zakisanosti govorimo, ko naše telo vsebuje preveč kislin. Zakisanost se pojavi, ko naša pljuča in ledvice ne zmorejo vzdrževati pH vrednosti v ravnovesju. Pri zakisanosti gre za porušeno kislinsko-bazično ravnovesje v telesu. To ravnovesje je pogosto porušeno zaradi oslabljene telesne zmožnosti odstranjevanja kislih odpadkov, ki ves čas nastajajo pri presnovnih procesih v naših celicah.
Če želimo biti zdravi, mora biti naše telo v stanju kislinsko-bazičnega ravnovesja (s kisikom nasičena arterijska kri je za optimalno zdravje nekoliko bazična, njena pH vrednost je med 7,365 in 7,45). Celice za svoje pravilno delovanje jemljejo življenjsko potrebne hranilne snovi in kisik iz krvnega obtoka, obenem pa izločajo celične odpadke. Obe nalogi lahko optimalno opravljajo le, če je telo v rahlo bazičnem stanju.

Kakšni so znaki oziroma posledice zakisanosti?
Kronična utrujenost, kronično pomanjkanje energije, slabo razpoloženje, depresija, nervoza, mrzle roke in noge, nagnjenost k okužbam, motnje spanja, nespečnost, zmanjšana sposobnosti koncentracije, slab spomin, spremembe na koži (akne, razni izpuščaji), občutljivi zobe (zlasti na sladko in mrzlo), vnetju dlesni, slab zadah, izpadanje las, krhki nohti, mišični krči, razne oblike bolečin (išias, revmatizem), migrene, celulit, diabetes, bolezni srca in ožilja, prebavne težavah, alergije, težave s ščitnico …

Kako si lahko pomagamo sami?
Da bomo v dobri formi, moramo pri prehrani najti ravnovesje med vnosom kislih in bazičnih snovi. Idealna kombinacija za uravnotežen pH je 80 odstotkov živil z bazičnim in 20 odstotkov s kislinskim učinkom.

V pomoč so tudi prehranska dopolnila Basica
Vsebujejo dovolj bazičnih mineralov in mikroelementov, da razkisajo naše telo. Bazične snovi v izdelkih Basica so organske snovi v obliki citratov, ki se vsrkajo šele v tankem črevesju in imajo zelo visoko biološko razpoložljivost. Citrati imajo izjemno sposobnost nevtraliziranja presežka kislih presnovkov in zato učinkovito pomagajo pri vzpostavitvi kislinsko-bazičnega ravnovesja. Govorimo o mineralih, kot so cink, kalcij, magnezij, natrij, železo, baker, krom, selen. Izdelki Basica stabilizirajo kislinsko-bazično ravnovesje, zmanjšajo utrujenost in izčrpanost, podpirajo duševno vitalnost ter zagotavljajo energijo in novo moč.