Razbremenite svoje telo

Zaradi sodobnega načina življenja, nezdravih razvad, industrijsko predelane hrane, intenzivne kmetijske proizvodnje ter spremenjene sestave zgornje plasti zemlje, ki je posledica kislega dežja, naša prehrana prepogosto ne vsebuje dovolj hranilnih snovi. Takšnih živil še več kot po navadi zaužijemo med prazniki, zaradi česar se v povprečju zredimo za 1,5 kg, v telesu pa se obenem poruši pH-ravnovesje. S pravilno prehrano ga lahko zopet vzpostavimo ter naredimo veliko uslugo svojemu zdravju.

Kaj je zakisanost?

Naše telo teži h kislinsko-bazičnemu ravnovesju. Ugotavljamo ga z vrednostjo pH, na katero vplivajo snovi, ki jih zaužijemo. Naravni pH telesa je rahlo bazičen. Uravnavamo ga z živili, ki vsebujejo dragocene mikroelemente in bazične minerale, kot so magnezij, kalij in kalcij. Kadar v telo vnesemo preveč beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, premalo pa vlaknin, sadja, zelenjave in vode, se ravnovesje zaradi močnega kislinskega učinka poruši. Visokokalorična hrana ne daje občutka sitosti. Obleži nam v želodcu ter povzroči napihnjenost, želodčne krče in zaprtje. To stanje imenujemo zakisanost.

Kako vpliva na telo

Zakisanost zavira normalno delovanje celic ter slabi kardiovaskularni in prebavni sistem, mišice, kosti, kognitivne funkcije. Negativno vpliva na naše počutje – smo utrujeni, malodušni, razdražljivi –, videz (koža, lasje) in imunsko odpornost. Bolj smo dovzetni za bolečino in izpostavljeni tveganjem za nastanek vnetij in drugih kroničnih obolenj. Ker iz hrane ne dobimo dovolj hranljivih snovi, jih telo črpa iz lastnih zalog mineralov v mišicah in kosteh.

Kako si lahko pomagamo

Da si opomoremo od praznikov, ko smo svoj organizem obremenili s sicer okusnimi, a težkimi jedmi, in se naučimo zanj bolje poskrbeti na vsakodnevni ravni, zadostuje že nekaj preprostih sprememb, ki jih vnesemo v svoje prehranske navade. Namesto predelane in vložene hrane ter obiska restavracij, zlasti tistih s hitro prehrano, večkrat posezimo po svežem sadju in zelenjavi, pijmo dovolj vode – za bazičen učinek ji dodamo limonin sok – in živila pravilno kombinirajmo. Izognimo se kombinacijam škroba in beljakovin, dveh škrobnih živil, sadja in škroba ter sadja in zelenjave. Omejimo vnos soli, kave, kruha, alkohola, riža, kosmičev, peciva, krompirja, mesa, mlečnih izdelkov ipd. Kislinsko-bazično ravnovesje in s tem uravnotežen pH namreč dosežemo s pravilnim razmerjem živil z bazičnim (80 %) in kislinskim (20 %) učinkom. Ustrezno prehrano lahko dopolnite tudi s prehranskimi dopolnili. Vaše telo bo spet delovalo tako, kot mora, pa tudi počutili se boste veliko bolje in – lažje.

V pomoč vam je lahko tudi knjižica z recepti, ki jo naložite TUKAJ.