Putika: Bolečine v sklepih

Kako se lahko uravnava sečna kislina?

Približno 20% prebivalcev v Nemčiji ima povišane vrednosti sečne kisline. Prof. dr. Jürgen Vormann, vodja Instituta za Preventivo in Prehrano v Münchnu, je v članku opisal, da ima koncentracija sečne kisline pri pojavu putike zelo važno vlogo. Pri tem je udeleženih več dejavnikov in sicer  nagnjenost k obolenju za putiko in prehrana. Pri pogostem dnevnem uživanju mesa v obroku pride do povišanja beljakovinskih spojin, takoimenovanih purinov. Purine vsebuje meso in zaznavno vplivajo na povišanje sečne kisline. Pri nenadni bolečini velikega palca na nogi ali pri pojavu alarmnih znakov na drugih delih telesa,  prihaja do tvorbe kristalov, ki se odlagajo v sklepe prstov na rokah in nogah.

Kako lahko uravnavamo koncentracijo sečne kisline? Najprej omejimo  prekomerno uživanje količine mesa v obroku. Hkrati omejimo ali celo izločimo uživanje stročnic ali školjk in rakov, ki vsebujejo visoke koncentracije purina.

Bazična prehrana in dodajanje bazičnih mineralov (kot je Basica) prispevata k nevtralizaciji odvečnih kislin. Tako pomagamo organizmu izravnati kislinsko-bazično ravnotežje. Nevtralizacija kislin je zaželjena, ker se kristali lahko tvorijo in odlagajo samo v stanju zakisanosti in povzročajo bolečine. Danes je znano, da tudi citrati podpirajo izločanje purinov.

Viri: 20 % Nemcev = Nemška Liga za putiko
Prof. Vormann: IPEV – Institut za  Preventivo in Prehrano