Potreba po magneziju pri ženskah – za dobro oskrbo v vsakem življenjskem obdobju

Magnezij je zelo pomemben za zdravje in dobro počutje, saj sodeluje v več kot 300 procesih v telesu. Ta mineralna snov, ki uravnava skupno delovanje mišic in živcev, zaradi sproščujočega učinka velja za “mineral notranjega miru”. Magnezij prispeva k trdnosti kosti in igra pomembno vlogo pri celični delitvi in pri obnavljanju celic. Poleg tega deluje na hormonski sistem in uravnava zagotavljanje energije v organizmu. Na kratko: magnezij je vsestranski za zdravje! Da bi lahko bili v življenju polni zagona in moči, je treba paziti na dobro oskrbo z magnezijem. Vendar pa potrebe telesa niso vedno enake: posebne življenjske situacije zahtevajo povečano dodajanje magnezija. Za dobro počutje žensk je ključna pravilna oskrba z magnezijem v posameznem življenjskem obdobju.

Ženska v 30. letih
Ženske, stare okoli 30 let, so zaključile študij ali pa že dosegle prve uspehe v službi. Postavljajo si tudi smernice za ureditev zasebnega življenja: številne si želijo otroka, kariera se v vrstnem redu prioritet postavi za družino. Zelo lepo je tudi veselo pričakovanje otroka: vsaka nosečnost pa terja visoko zmogljivost telesa. Otrok v trebuhu bliskovito raste in presnova nosečnice se spreminja. To vodi med drugim tudi do približno 25 odstotkov povečanega izločanja magnezija prek ledvic, zaradi česar se potreba po magneziju med nosečnostjo povečuje. Ginekologi bodočim mamicam priporočajo dodatno uživanje magnezijevega preparata, da pokrijejo povečane potrebe po magneziju. Še nerojeni otrok magnezij nalaga v svojem organizmu. Predvsem proti koncu nosečnosti lahko pomanjkanje magnezija vodi do predčasnih popadkov. Če ženska doji, pa so njene potrebe po magneziju še povečane.

Ženska v 40. letih
Ženske, stare okoli 40, so sredi življenja: veliko se jih vzpenja proti naslednji stopnji na poti poklicne kariere in/ali skrbi za otroke in gospodinjstvo. Dvojna obremenitev sodobne ženske v vsakodnevnem vrvežu deluje na živce – pogosto s posledicami za zdravje: napetost, notranji nemir, nespečnost ali glavobol so le nekateri od tipičnih simptomov stresa. Poleg vseh ostalih težav, ki jih prinaša, pa je stres še “kradljivec magnezija”. V tem začaranem krogu velja magnezij kot “antistresni mineral”, ki ga v težavnih časih telo še posebej nujno potrebuje. Magnezij vzdržuje normalno delovanje živčnega sistema in sprošča mišice.

Ženska v 50. letih
Ženske, stare okoli 50, se lahko spopadajo s hormonskimi spremembami v menopavzi, ki so pogosto povezane z navali vročine in težavami s spanjem. Številne tudi s polno paro opravljajo svoje delo v službi. In doma se otroci skozi puberteto pogosto razvijajo v prave male upornike. Ponovno je to zelo veliko vsega, kar mora ženska v tem življenjskem obdobju vzdržati. Ravno zato je dobra oskrba z “antistresnim mineralom” magnezijem tako zelo pomembna. Magnezij ne poskrbi samo za močne živce, spokojnost in dobro spanje, temveč tudi za močne kosti: po zaključeni menopavzi se tveganje za osteoporozo namreč skokovito poveča. Za preprečevanje izgube kostne mase ni dovolj samo pravilen vnos kalcija. Pri tvorbi kosti je vključen tudi magnezij, ki zagotavlja odločilen prispevek k trdnosti kosti. Več kot 60 % magnezija v telesu se shrani v okostju. Za ohranjanje zdravih kosti vse do visoke starosti bi morale ženske poleg vnosa kalcija skrbno paziti tudi na zadostno zalogo magnezija (300–400 mg vsak dan).

Ženska v 60. letih
Pri ženskah, starih nad 60, vse pogosteje v ospredje prihaja želja po uživanju življenja – kariera in skrb za otroke sta zdaj že za njo! Končno ima čas, da tudi sama aktivno poskrbi zase: se ukvarja s hobiji, se druži s prijatelji, potuje, se veliko giblje … Zaradi povečane aktivnosti mišic in povečanega potenja pri športu telo izgublja magnezij. Zaradi tega morajo vsi športno aktivni paziti na dobro oskrbo z magnezijem. Tipične tegobe, kot so srčno-žilna obolenja, pogosto zahtevajo uživanje zdravil (npr. tablete za odvajanje vode), ki vodijo tudi do povečanega izločanja magnezija prek ledvic. S starostjo prihaja tudi do pojemanja delovanja ledvic in tako se prek njih izgublja vse več magnezija. Če so poleg tega prisotne še bolezni, kot je na primer diabetes tipa II, ki s seboj prinaša tudi spremembe v delovanju ledvic, to še dodatno spodbuja pomanjkanje magnezija.