Ni res, da je dober samo za mišice

Resda je magnezij odlična pomoč proti mišičnim krčem, a to je le ena od težav, pri kateri lahko pomaga. Obstaja še veliko drugih simptomov, ki so ravno tako posledica pomanjkanja magnezija in pri katerih dodajanje tega minerala pomembno izboljša stanje. Ste vedeli za bolečine v ramenih, hrbtu ali vratu in trzaje vek?

Primanjkljaj magnezija lahko občutite kot utrujenost, živčno napetost, slabo koncentracijo in razdražljivost. Do tega lahko privedeta neuravnotežena prehrana in stres, ki ne zagotovita zadovoljive absorpcije magnezija v telo. Do porušitve ravnovesja lahko pride tudi zaradi pretiranega uživanja alkohola ali ob jemanju določenih zdravil (npr. diuretikov, kemoterapevtikov in antibiotikov). Večje težave s pomanjkanjem magnezija občutijo tudi sladkorni bolniki, bolniki s celiakijo in starejši – to pa predvsem zato, ker se celična presnova z leti upočasni in je absorpcija iz hrane slabša.

Šumeče tablete, kapsule, prašek – kaj skrivajo?
V prehranskih dopolnilih se magnezij najpogosteje nahaja v dveh oblikah, v obliki oksida ali citrata. Glavna razlika med njima je v absorpciji, saj se oksid skorajda ne zmore absorbirati, medtem ko se magnezijev citrat zelo dobro absorbira v telo. Magnezijev oksid se uporablja bolj za čiščenje debelega črevesa in blagodejno vpliva na prebavila. Magnezijev citrat pa ima številne blagodejne učinke, predvsem na mišice in tkiva, saj se absorbira v celice, kjer potekajo biokemični procesi. Pri nakupu bodite pozorni, saj je magnezijev oksid veliko cenejši za proizvajanje in posledično tudi prodajo, medtem ko je citrat moč pridobiti pri zahtevnejših postopkih in je zato dražji, a hkrati tudi bolj uporaben.

Mit o bananah razblinjen!
Banano pogosto označujejo kot odličen vir magnezija. Dejansko pa sadež (150 gramov) vsebuje v povprečju samo 36 miligramov tega minerala. Da bi si zagotovili dnevno potrebno količino 300 do 400 miligramov, bi bilo torej potrebno pojesti devet banan – in to vsak dan!

Odgovori na vprašanja vam bodo v pomoč pri določanju, ali ste zadostno preskrbljeni z magnezijem:

  • Ali se ponoči zbujate zaradi krčev v mečih?Ali čutite mišično napetost npr. po športni aktivnosti?
  • Ali vam občasno trza očesna veka?
  • Ali imate napete in boleče mišice, zlasti v predelu zatilja in ramen?
  • Ali pogosteje občutite otopelost oz. mravljinčenje v rokah in nogah?
  • Ali redno uživate zdravila, ki odvajajo vodo (diuretike), odvajala, sredstva za krepitev srca ali sredstva za zmanjševanje krvnega tlaka?
  • Ali redno uživate alkohol?
  • Ali trpite zaradi migren?
  • Ali ste pogosto v stresu?
  • Ali ste diabetik?

Magnesium-Diasporal, izdelki z magnezijevim citratom, ki je prijazen do telesa. Naročite brezplačen vzorec <<TUKAJ>>.