Mastitis – ko dojenje boji

Materino mleko je zelo koristno za razvoj in rast dojenčka, vendar lahko pri dojenju včasih pride do težav. Ko dojenje postane boleče, govorimo o mastitisu, ki je sicer kar pogost pojav tudi pri slovenskih mamicah.

Kaj je mastitis?
Mastitis je vnetje mlečne žleze, ki nastane zaradi okužbe z bakterijami.  Najpogosteje se pojavi prvih šest tednov po porodu, ko ženska začne dojiti. Gre za zastojno vnetje, ki lahko napreduje ali pa ne.

Kateri so znaki mastitisa?
• napetost dojk (dojka je na otip topla ali pa celo vroča)
• otečena dojka
• gnojni izcedek iz dojke
• povečane pazdušne bezgavke
• povišana telesna temperatura (nad 38 stopinj Celzija), lahko tudi mrzlica
Ženska je utrujena, izmučena in brez energije, splošno počutje je slabo. Običajno mleko na prizadeti dojki slabše izteka, čeprav je dojenje možno.

Zakaj pride do mastitisa?
Mleko iz dojke ni sterilno. Ko pride do zastoja mleka v dojki, na tistem mestu nastanejo določene spremembe v tkivu, ki so krive za to, da male količine mleka pronicajo v okoliško tkivo. To tkivo pa reagira lokalno, in sicer z bolečino, oteklino in vročico. Ko mlečne sestavine preidejo tudi v krvne žile, je odgovor sistemski, pride do okužbe (pojavijo se bolečina, rdečina, povišana temperatura, povišani so vnetni kazalci v krvi). Različni viri navajajo tudi dodatne vzroke za razvoj mastitisa: nepopolno praznjenje dojk, prevelike količine mleka, stres in utrujenost oziroma psihični in fizični napor za doječo mater.

Kako lahko preprečimo mastitis?
Matere je treba naučiti pravilnega pristavljanja in dovolj pogostega praznjenja dojk. Izogibati se je treba uporabi dud, ki so lahko vir nesnage, obenem pa prelagajo dojenje. Nujna je temeljita higiena – čiščenje rok in bradavic pred vsakim dojenjem; praznjenje dojke, če dojenček ne spije dovolj; skrbeti je treba, da so bradavice vedno na čistem in suhem.

Kako si lahko pomagamo pri bolečih bradavicah?
Mazilo Garmastan se uporablja za nego kože na dojkah in preprečevanje mastitisa med dojenjem že od 50-ih let prejšnjega stoletja. Garmastan ohranja kožo elastično in voljno ter deluje negovalno pri ragadah in mastitisu. Je brez vonja, brez dodanih maščob, brez dodanih barvil in vsebuje naravni Guajazulen, ki se pridobiva iz eteričnih olj gvajaka. Mazilo se topi pri telesni temperaturi, je enostavno za nanašanje na občutljivo kožo in enostavno za izpiranje. Preberite več na garmastan.si.