Magnezij ni samo za športnike

Ne le športniki, vsi ga potrebujemo.
Magnezij velja za odlično pomoč pri mišičnih krčih, zato po njem pogosto posegajo športniki po večjih naporih. A dejstvo je, da je magnezij četrti najpogostejši mineral v človeškem telesu in je tudi življenjsko pomemben. Prispeva namreč k normalnemu delovanju mišic in živčnega sistema. Ker telo ni sposobno samo proizvajati magnezija, ga moramo vanj vnašati s prehrano. Zaradi slabih prehranjevalnih navad sodobnega človeka je pomanjkanje magnezija zelo pogosto.

Magnezij v prehrani
V rastlinskih in živalskih živilih je magnezij sicer zelo razširjen, vendar je njegova vsebnost zelo različna. Visok delež magnezija vsebujejo stročnice, zelenolistna zelenjava, proizvodi iz žitnih zrn. Kljub raznovrstni prehrani se lahko zgodi, da pride do primanjkljaja. Namreč prekomeren stres preprečuje učinkovito absorbcijo magnezija v telo. Tudi uživanje alkohola in jemanje nekaterih zdravil lahko vodi v primanjkovanje magnezija. Težave zaradi pomanjkanja magnezija so značilne tudi za nekatere kronične bolnike in starejše, saj se z leti upočasni absorbcija koristnih snovi iz hrane.

Znaki, ki kažejo manko magnezija
Kadar ste utrujeni, napeti, razdražljivi in se težko skoncentrirate, je zelo verjetno kriva prav premajhna količina magnezija v telesu. Takrat posezite po prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo magnezij. Ta se običajno dobi v dveh oblikah – kot magnezijev oksid ali kot magnezijev citrat. Ker se organsko vezan magnezij v obliki citrata zelo dobro absorbira v celice, kjer potekajo biokemični procesi, ima številne blagodejne učinke, predvsem na mišice in tkiva. Magnezijev oksid, anorganska oblika magnezija, ki se zelo slabo absorbira, pa se običajno rabi za čiščenje debelega črevesa. Priporočljivo je tudi, da prehranska dopolnila z magnezijem kupujete v lekarni, kjer je kakovost na prvem mestu.