Česa še ne veste o sončnem vitaminu D?

Zagotovo ste za vitamin D že slišali, saj je nekaj posebnega. Vitamin D3 se lahko ob sončni svetlobi pod vplivom UVB-žarkov sintetizira tudi v koži. V telesu ima lahko vpliv na 2000 genov.

Vitamin D je topen v maščobi in se nahaja v dveh oblikah, kot vitamin D2 (ergokalciferol) in vitamin D3 (holekalciferol). Vitamin D2 je v rastlinskih živilih, medtem ko vitamin D3 najdemo v živilih živalskega izvora (v hrani ga najdemo v majhnih količinah: losos, skuše, sardine, jajca, mleko), vendar pa ga s hrano ne moremo zaužiti dovolj. Rastlinska živila vsebujejo zelo majhne ali pa nične količine vitamina D.

Funkcije vitamina D
Najpomembnejša funkcija vitamina D je vzdrževanje serumske koncentracije kalcija in fosforja s tem, da povečuje njuno absorbcijo v črevesju. Poleg tega vitamin D vpliva tudi na rast kosti in vezivnih tkiv; vitamin D je ključnega pomena za zdravo okostje, saj izboljšuje notranjo mineralno sestavo. Povečane potrebe po vitaminu D se pojavijo pri otrocih in doječih materah.
V jetrih se vitamin D pretvori v obliko, ki jo kri lahko prenaša po telesu. Nato se v ledvicah pretvori v hormon, ki pospeši vsrkavanje kalcija v črevesju in omogoča normalen razvoj kosti.

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je za vitamin D odobrila naslednje zdravstvene trditve:
– prispeva k normalni absorbciji/uporabi kalcija in fosforja
– prispeva k normalni ravni kalcija v krvi
– prispeva k ohranjanju zdravih kosti
– prispeva k delovanju mišic
– prispeva k ohranjanju zdravih zob
– prispeva k delovanju imunskega sistema
– ima vlogo pri delitvi celic

Pomanjkanje vitamina D
Pomanjkanje vitamina D pri dojenčkih in majhnih otrocih povzroča rahitis, pri katerem opazimo odebelitve na hrustancih, deformacije skeleta ter manjšo moč mišic. Izrazito prenizek nivo vitamina D pri odraslih vodi do razgradnje kosti. Lahko pride celo do spontanih zlomov kosti. Pomanjkanje prispeva tudi k nastanku osteoporoze v starosti. Zaradi pomanjkanja vitamina D lahko pride tudi do slabše absorbcije kalcija. Blagi znaki, ki nakazujejo na pomanjkanje vitamina D, so izčrpanost, bolečine v mišicah in kosteh.

KinderImmun poleg ostalih učinkovin vsebuje tudi vitamin D3.