Zakisanost in razstrupljanje telesa

Zakisanost telesa je stanje, ko ima človeški organizem preobilico kislin v primerjavi z bazami. Problem zakisanosti in pomoč, ki jo nudi razstrupljanje telesa je velikokrat posledica sodobnega načina življenja. Strupe ne smemo razumeti, kot klasično podobo okolice s tovarniškimi obrati, strupenimi izpusti v zrak in vodo. V telo strupe vnašamo preko snovi, katere ravno obratno, z reklamnih sporočil delujejo kot vir veselja, radosti, dobrega počutja in vseh podobnih koristnih lastnosti za človeka in človeško telo. Strupe tako dobimo z hrano in pijačo, ki naj bi po zagotovilih reklam veljala, kot dobra in odlična. V priljubljenih pijačah, katere so statusni simbol in jih poznamo ter smo jih užili že praktično vsi, sta ogljikov dioksid in fosforna kislina. Na račun njune prisotnosti lahko te pijače imenujemo “kislinske bombe”. Ogljikov dioksid je v našem telesu odpadni produkt presnove. Fosforna kislina ima pH 2,8, kar pomeni, da je skrajno kisla snov. Idealno razmerje med kislinami in bazami je osemdeset proti dvajset odstotkom v prid bazam. Kisline in baze so z znanstvenega vidika v našem zavedanju prisotni skoraj stoletje. Leta 1923 je kisline in baze definiral danski kemik Brönstedt. Odkril je, da so kisline snovi, ki oddajajo potone, baze pa so snovi, katere te protone sprejemajo. Enota, s katero označujejo vrednost določene kisline ali baze, je pH vrednost, pogovorno večkrat zasledimo tudi poimenovanje pH faktor. pH vrednost znaša od ena do štirinajst. Najmočnejša baza ima pH vrednost štirinajst, najmočnejša kislina pa ima vrednost ena. Nevtralnost je lastnost snovi, ki imajo pH vrednost sedem. Takšna snov nima ne presežka baz in ne presežka kisle. Normalno zdrav človeški organizem ima vrednost pH rahlo v prid baz. Posamezni deli človeškega telesa imajo različne pH vrednosti. V vsaki fazi presnove ima posamezen organ za optimalno delovanje, različne koncentracije kislin. Želodec je znan po kislih pogojih, kri zdravega človeka pa ima vrednost pH nekoliko na sedem. Že zelo majhna sprememba pH v krvi lahko vodi v smrt organizma. Ravnovesje med kislinami in bazami je zelo pomembno za presnovne procese. Uravnavano razmerje med kislinami in bazami je nujno potrebno za normalno delovanje presnovnih procesov. Optimalno razmerje med kislinami in bazami omogoča strukturo in funkcijo beljakovin, prepustnost celične membrane, porazdelitev elektrolitov in nemoteno delovanje veznega tkiva. Vezno tkivo je največji organski sistem. Ima vse značilnosti enakovrednega telesnega organa, saj ima, krvno in limfno ožilje, živce in celice, torej vse sestavine organa. Vezno tkivo ima funkcijo začasnega odlagališča odpadnih snovi presnove, odvečnih kislin, telesu tujih škodljivih snovi in mesto nastajanja limfe. Vezno tkivo na ta način nevtralizira kisline in vzdržuje optimalno ravnovesje med kislinami in bazami. Organi, ki regulirajo optimalno ravnovesje med kislinami in bazami so ledvice in pljuča. Ledvice so edini organi, ki lahko neposredno izloča kislino iz telesa, pljuča pa skrbijo za stabilno pH vrednost krvi z dihanjem.

Zakisanost prepoznamo na več načinov. Znaki za zakisanost so glavoboli, živčna utrujenost, mrzli udi, motena koncentracija, utrujenost, depresivno razpoloženje in drugi znaki. Razstrupljanje telesa je hitra in najbolj učinkovita pomoč. Z razstrupljanjem iz telesa odstranjujemo odvečne kisline. Odvečne kisline v telesu predstavljajo poleg neravnovesja med kislinami in bazami tudi leglo strupov v telesu. Zelo hitro pomoč nam nudi izdatna količina čiste vode. O tem kaj je čista voda se je prelilo ogromno črnila. V tisku in medijih boste na ta način izvedeli razne napotke, priporočila, pa tudi svarila. Najbolje je, da pri tem zaupate lastnim izkušnjam. Sami najbolje veste katera voda vam je najbolj koristna. Načeloma so najboljše izvirske in prečiščene vode. Pomembno vodilo za razstrupljanje telesa je zavedanje o pravem razmerju med kislinami in bazami. Preobilica kislin kliče k večjim količinam baz oziroma snovi, ki delujejo bazično. Poleg vode je hiter način vzpostavljanja ravnovesja med kislinami in bazami, sveže pripravljen zelenjavni sok iz surove zelenjave. Zelo priporočljiva sta redeča pesa in korenje.

K izboljšanju ravnovesja med kislinami in bazami pripomore tudi dovajanje kisika. Več kisika v tkiva vnašamo z pravilnim dihanjem, rednim izvajanjem dihalnih vaj ter gibanjem na svežem zraku.

Poleg dovajanja snovi, ki delujejo bazično je za razstrupljanje telesa oziroma vzpostavljanje optimalnega ravnovesja med kislinami in bazami, pomembno tudi odstranjevanje snovi, ki delujejo kislo. Tipičen predstavnik snovni, ki delujejo kislo, je fosforna kislina. Za razstrupljanje telesa je najpomembnejše odklanjanje fosforne kisline v vseh oblikah. V našem vsakdanjiku fosforno kislino pridobimo z nekaterimi zelo priljubljenimi pijačami. Pomembno odklanjanje teh pijač je tudi prispevek k zmanjšanju ogljikovega dioksida, ki je odpadni produkt človeške presnove.  Pomemben vir snovi, ki delujejo kislo so tudi živila živalskega izvora. Živila živalskega izvora, ki delujejo kislo so meso in mesni izdelki, jajca, mleko in mlačni izdelki. Škrobnata živila, kot so jedi iz bele moke, so tudi vir snovi, ki delujejo kislo.

Obratno lahko zakisanost telesa zmanjšujemo z jedmi, ki delujejo bazično. Najpomembnejši vir jedi, ki delujejo bazično, so sadje in zelenjava. Sadnje in zelenjava seveda mora biti sveža, gensko nespremenjena in biološko pridelana. Sveže sadje je hitro prebavljivo, ni pa priporočljivo mešanje z zelenjavo. Telo ima prirojen mehanizem čiščenja, za njegovo krepitev so med sadjem priporočljiva jabolka, hruške, temne češnje in grozdje ter agrumi. Med ljudmi ob omembi agrumov in njihovega bazičnega delovanja, je precej nejasnosti. Človeška logika težko povezuje kisel okus agrumov z bazičnimi delovanjem. Napaka pri tem razmišljanju je povezovanje lastnosti, ki nimajo praktično nič skupnega. Okus in delovanje v želodu in krvi je nekaj čisto drugega. Sokovi iz agrumov so posebej dobrodošli za uživanje na tešče. Želodec v tem primeru ni obremenjen z drugo hrano, in lahko organizmu razdajajo svoje bazične lastnosti. Podobno čistilno lastnost ima nekatera zelenjava. Čistilni učinek ima predvsem naslednja zelenjava : vsa temna listnata zelenjava, peteršilj, pesa, buče, korenje, krompir, zelena. Enako lastnost in sposobnost čiščenja imajo tudi čebula in česen.

Med snovmi, ki manjkajo prehrani, ob problemu zakisanosti, sta kalcij in magnezij. Kalcij velja kot najmočnejše bazično sredstvo telesa. V obrambnih nalogah, ko je v telesu razmerje med kislinami in bazami porušeno, se telo odzove s črpanjem kalcija iz kosti in zob. Obrambnim nalogam zelo pripomoremo z bogatim virom mineralov. Bogat vir mineralov je neprečiščena morska sol, himalajska sol, solni cvet in drugi prehranski dodatki. Drugi prehranski dodatki so bazični minerali v obliki tablet ali prahu. Hitro in učinkovito pomoč lahko nudijo prehranska dopolnila Basica. Bazični granulat Basica Vital se primeša jedem, Basica instant pa je hitro topen bazični prašek namenjen dnevnemu pitju.